open-navfaktor-logo
search
SDP, NiP i NS
"Trojka" se prvo međusobno izvrijeđala, pa saopćili da pregovori o kandidatu za Predsjedništvo idu dobro
Socijaldemokratks partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša Stranka (NS) uputili su saopćenje za javnost u kojem su poručili kako će ime kandidata "Trojke" za člana Predsjedništva BiH objaviti uskoro, te pozvali građane da "do tada ne nasjedaju na spekulacije". 
19.04.2022. u 14:13
get url
text

VEZANI TEKST - Nihad Uk: Naša stranka želi zajedničkog kandidata za Predsjedništvo, podržali bismo i Nikšića

 

Iz SDP-a navode kako "posljednjih dana vladajuće stranke iskazuju neviđenu paniku i nervozu u vezi s mogućnosti da "Trojka" sa drugim relevantnim strankama istakne zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH".

- Moramo priznati da su njihovi strahovi opravdani. Pregovori idu u dobrom pravcu i javnost će blagovremeno saznati ime i prezime kandidata. Odluka o kandidatu će biti donesena u rokovima predviđenim zakonom. Pregovaramo oči u oči, a ne putem medija. Pregovori, ali i kandidat kojeg izaberemo samo tako mogu imati kredibilitet.

Svi učesnici pregovora su ozbiljni ljudi, duboko svjesni političkog trenutka u kojem se nalaze i vlastite odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine, koja uveliko zavisi i od toga ko će je predstavljati.

VEZANI TEKST - NiP neće rezervnog igrača Nikšića za Predsjedništvo, SDP neće bivšeg zelenog, Naša stranka šuti

 

Sigurno neće dopustiti sebi luksuz improvizacije i spekulacije. Mi biramo kandidata za građane ove zemlje i izabrat ćemo onoga za kojeg procijenimo da će imati najveću njihovu podršku. Svi kandidati koji su pristali da se o njima pregovara su visoko moralne ličnosti, s građanskom vizijom Bosne i Hercegovine - navode u saopćenju.

Dodaju kako "nije nebitno da su također inicirani razgovori sa većim brojem drugih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini na ovu temu".

- Cilj tih razgovora je pridobiti široku podršku za pobjedničkog kandidata. U tom smislu, već je ostvaren načelni dogovor sa više partnerskih subjekata širom zemlje. Ističemo da je državotvorni opozicioni blok koji obuhvaća subjekte iz svih krajeva države čvrst, stabilan, jedinstven i fokusiran na izbornu pobjedu.

VEZANI TEKST - Nikšić će biti kandidat za Predsjedništvo BiH ako niko ne bude htio, NiP insistira na Denisu, ali SDP-ovom

 

Orkestrirani pokušaji uspaničene vlasti da destabilizuje i diskredituje opozicijski blok, vođeni po istom obrascu kao i uoči izbora 2018. godine, uz pojačan intenzitet, neće uroditi plodom. SDPBiH, NiP i Naša stranka, uz naše partnere iz cijele zemlje, nastaviti će da vode dijalog koji će dovesti do blagovremenog isticanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH i njegove izborne pobjede. Bez obzira na to iz koje stranke "Trojke" dolazio ili bio nestranački i Naša stranka i SDP i Narod i pravda stajat će iza njega svim svojim raspoloživim resursima - navodi se u saopćenju "Trojke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.