open-navfaktor-logo
search
Imaju pravo žalbe
Trojka osuđena na 52 godine zatvora zbog ubistva hrvatskog rukometaša u Skoplju
Sud u Skoplju proglasio je krivim trojac optužen za smrt hrvatskog rukometaša Denisa Tota. Anđelo Gjorgievski (28) osuđen je na 18 godina zatvora, kao i drugooptužena Klementina Lefkovska (19). Andrej Kostovski (19) osuđen je na 16 godina zatvora.
30.11.2022. u 15:33
get url
text

Tot je ubijen u aprilu, a suđenje je trajalo oko tri mjeseca. Presude su nepravomoćne i osuđeni imaju pravo na žalbu.

- Klementina nije pomogla Totu, a Anđelo je pobjegao. Olakotna okolnost za Klementinu je da je nezaposlena samohrana majka koja do sada nije osuđivana. Oboje su izrazili kajanje zbog onoga što su uradili. Ipak, najupornija je u udaranju bila Klementina, koja se u jednom trenutku vratila na mjesto incidenta i opet udarila Tota po glavi - kazala je u obrazloženju presude sutkinja.

Klementina Lefkovska je u jednom trenutku, nakon što joj je izrečena kazna, zatražila da je odvedu u WC jer joj se povraćalo. Anđelo Gjorgievski također je bio nervozan toekom izricanja presude te je dobacivao razne komentare sutkinji, piše portal a1on.mk.

Djevojka ga najviše udarala

- Hoćete li me izbaciti iz sudnice? - rekao je Anđelo sutkinji, na što mu je njegov advokat rekao da se smiri.

- Što da se smirim? - odgovorio je on.

Majka trećeoptuženog Andreja Kostovskog se rasplakala. Kostovski se nakon završetka suđenja obratio majci: "Čist sam pred Bogom, nisam nikoga ubio. Moja je savjest čista. To je zbog publiciteta, znamo pod kojim okolnostima. Ne brini, mama, sve je u redu."

Reagirala je i Klementinina majka.

- Kakva je to pravda? Šta je ovo? - pitala je.

Dio osuđenih je tokom pauze izveden iz sudnice zbog negodovanja i komentiranja.

- Ah, Tanja, Tanja, gdje će tvoja duša? - obratio se Anđelo tužiteljici, dok joj je Klementina rekla: "Ovo nije ubistvo" i napustila sudnicu.

Ovaj slučaj je od početka bio dosta čudan. Prvo se tvrdilo da je Tot pretučen, ali onda je policija to demantirala. Na kraju se ispostavilo da je zaista riječ o nasilnoj smrti.

Prvi put kad je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost, pisalo se o napadu na 27-godišnjaka koji je, kako su tada mediji izvještavali, bio pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istaknula da na tijelu mladića nije bilo vidljivih ozljeda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je i šefica skopske bolnice Maja Mojsova.

Prvo su rekli da je umro od srčanog zastoja, a onda utvrdili da je ipak napadnut.

- Rukometaš je u kritičnom stanju. Slobodno možemo reći da se borimo za njegov život. Ono što je čudno u cijeloj priči je to da na njemu nema tragova nasilja. U našu kliniku je dovezen u kritičnom stanju i srce mu nije kucalo. Radimo sve što možemo u ovom trenutku da mu spasimo život - rekla je Mojsova prije nego što je Tot preminuo.

Ubijeni Denis Tot 

Međutim, onda je makendonska policija objavila saopćenje u kojem tvrdi da je hrvatski rukometaš Denis Tot ipak preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobivenog udarca. Završetkom obdukcije pokazalo se da je Tot zbog udarca u glavu dobio teško oštećenje mozga.

- Odmah su uhapšene dvije osobe, a za trećom se traga - kazala je tada makedonska policija.

Medijima kružio snimak

Tragični incident dogodio se početkom aprila oko 3.30 sati ispred noćnog kluba Privilege, kada su osumnjičeni nakon kraće verbalne svađe napali hrvatskog državljanina i zadali mu više udaraca šakama i nogama.

Tot je od udaraca pao i potiljkom udario u asfalt te izgubio svijest. Osumnjičeni su ga nastavili udarati po glavi, a potom su pobjegli. Osoba zaposlena u noćnom klubu pozvala je Hitnu pomoć, nakon čega je rukometaš dovezen u Kliniku Marija Terezija.

Na YouTubeu se pojavio i navodni snimak premlaćivanja, koji je ubrzo obrisan. Na njemu se vidi kako Gjorgievski zadaje dva udarca Totu po licu, od kojih on gubi svijest i pada na zemlju te ostaje nepomično ležati.

Dok je ležao na zemlji, još dvije osobe, od kojih je jedna ženska osoba, koja je bila najagresivnija u tom trenutku, nogama su ga udarale u glavu. Nakon otprilike pola minute, napadač koji je prvi udario Tota u glavu i srušio ga prišao mu je i pokušao pomoći.

Ubica odranije poznat policiji

Anđelo Gjorgievski, koji je posljednji uhapšen sredinom aprila, nakon što je za njim raspisana potjernica, poznat je odranije po brojnim prestupima, a u Sloveniji je bio osuđen i za trgovinu drogom. Gjorgievski je u junu 2016. doživio saobraćajnu nesreću u centru Maribora, kada je svojim automobilom udario u pet parkiranih automobila te pobjegao. No ubrzo ga je policija uhvatila.

U oktobru 2016. policija je pronašla laboratoriju za proizvodnju sintetičkih droga, pisao je 24 info. Između ostalog, u laboratoriji se proizvodio i gamahidroksibutirat, koji spada u kategoriju depresiva živčanog sistema i poznat je kao droga za silovanje. U laboratoriji su također zaplijenjeni marihuana i amfetamini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.