Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom njih trojica optužena su za saizvršilaštvo u krivičnom djelu paljevine.

Njima se stavlja na teret da su se zajedno i po prethodnom dogovoru 6. juna, oko 23.50 sati dovezli automobilom Krajnovića do vikend-kuće A. M. gdje su, dok je Krajnović čuvao stražu, druga dvojica upotrebom otvorenog plamena i Pilićeve majice podmetnuli požar, koji je zahvatio dio objekta.

Sumnja se da su se njih trojica, pošto su se uvjerili da objekat nije u cijelosti izgorio, odvezli u Brčko da bi se kroz sat i po, drugim putem i zamijenjenim automobilom, vratili do objekta i uz upotrebu otvorenog plamena i benzina zapalili njegovu unutrašnjost. Usljed toga, došlo je do proširenja požara na krovnu konstrukciju vikendice, koja je potom u potpunosti izgorjela, čime je vlasniku pričinjena šteta u iznosu od 61.632,00 KM, navedeno je u optužnici.

- Nakon sveobuhvatne istrage Tužilaštvo Distrikta optužilo je Žižića, Krajnovića i Pilića za krivično djelo paljevine (iz člana 295 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina. Tokom istrage, između Krajnovića i vlasnika objekta zaključena je vansudska nagodba o naknadi štete u iznosu od 50.000,00 KM, a prva rata od 20.000,00 KM isplaćena je mjesec dana nakon paljevine - zaključilo je Tužilaštvo u optužnici dostavljenoj Sudu na daljnji postupak.