open-navfaktor-logo
search
Ugovor do 2024.
"Trojka" hoće da smijeni direktora KJP Skenderija Amera Kapu, radnici protiv
Novog direktora Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija imenovat će Naša stranka, kojoj je po raspodjeli direktorskih mjesta pripalo KJP Skenderija.
01.12.2021. u 09:14
get url
text

- Posvećen sam poslu i pripremama projekata. Na to sam fokusiran i, iskren da budem, ne razmišljam o toj temi. Imam važeći ugovor do 2024. godine. Meni je najvažnije da će, i ako dođe do smjene, iza mene ostati čist obraz i rezultati koje sam postigao zajedno sa svim radnicima Skenderije – kaže za Faktor Amer Kapo.

Sadašnji direktor Skenderije uživa veliko povjerenje radnika koji su jednoglasni da i dalje njega žele na ovoj funkciji.

- Mi kao Izvršni odbor sindikalne podružnice želimo da upoznamo sve naše članove i javnost o inicijativi za eventualnom smjenom generalnog direktora Amera Kape od Vlade KS, odnosno Naše stranke, kojoj je po raspodjeli direktorskih mjesta pripalo KJP Centar Skenderija. U prethodnom periodu (od kraja marta mjeseca pa do danas) vodili smo intenzivne aktivnosti kako bismo skrenuli pažnju na odgovornost u eventualnoj smjeni generalnog direktora. Mi kao predstavnici radnika smo dužni da se oglasimo i da iskažemo jedinstven stav svih uposlenika u tome da ne podržavamo eventualnu smjenu i to iz više razloga: ekspanzija sajmova, kulturnih kao i sportskih manifestacija do proglašenja pandemije, tokom pandemije Centru Skenderija je bio ograničen rad u procentu od 90 posto, gdje je direktor iznašao načina da uredno isplaćuje plaće, uplaćuje doprinose za uposlenike.

Vraćeni su stari dugovi iz prethodnog perioda nastali lošim vođenjem bivših direktora, vraćen dug Poreznoj upravi iz perioda 2014-2016. (1.300.000 km), isplaćene presude po tužbama, vraćeni dugovi prema Sarajevo gasu, Elektroprivredi, Vodovodu... I pored više blokada računa preduzeća, generalni direktor je predanim, domaćinskim radom i zalaganjem uspijevao isplaćivati plaće, obaveze prema državi kao i dobavljačima. Nije bilo zapošljavanja novih "radnika", nije bilo sudskih sporova, svi programi i kulturne manifestacije su realizovane, vraćeni su sajmovi – između ostalog stoji u objavi na Facebook stranici Sindikata KJP Centar Skenderija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.