Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor trojici muškaraca iz Brčkog koji se sumnjiče da su 17. novembra u tom gradu oteli, a potom svirepo ubili Edina Zejćirovića iz Čelića. 

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Brčko distrikta BiG, pritvor je određen S. H. (40), S. D. (22) i N. H. (26), zbog bojazni da će sakriti, uništiti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

- Osim toga, pritvor je opravdan krivičnim djelom za koje se sumnjiče, za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su osumnjičeni, nakon što ih je prije dva dana uhapsila Policija Brčko distrikta BiH, dovezeni u prostorije Tužilaštva, gdje su odmah ispitani i podnesen je prijedlog Osnovnom sudu u Brčkom za odeđivanje pritvora. 

 - Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od jednog mjeseca. Po pritvaranju osumnjičenih Tužilaštvo, u saradnji s Policijom, nastavlja istragu u ovom predmetu radi dokazivanja krivičnih djela otmice, s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina, i ubistva, za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora - stoji u saopćenju.

Tijelo Zejćirovića nije pronađeno i za njim se intenzivno traga. Postoje neke indicije da bi se tijelo moglo nalaziti u rijeci Savi.

Mladić je nakon nestanka, prema dosad poznatim informacijama, posljednji put i viđen na području Brčkog.