Nakon što je gradonačelnik Karachija Vasim Akhtar izjavio da nije bilo preživjelih u avionskoj nesreći, Ministarstvo zdravlja provincije Sindh saopćilo je da su preživjela tri putnika.

Miran Yusuf, portparol Ministarstva zdravlja, izjavio je da je 66 tijela izvučeno s mjesta nesreće, ne navodeći da li se radi o putnicima ili žiteljima naselja u koje se srušio avion.

Istakao je da je jedan od preživjelih i Zafar Masood, generalni direktor Banke Punjab, koji je bio jedan od putnika.

Glasnogovornik Direkcije za civilno zrakoplovstvo Pakistana Abdul Sattar Kokhar saopćio je da se avion kompanije PIA srušio u naseljeno mjesto Model Colony, nedaleko od međunarodnog aerodroma Jinnah na koji je trebao sletjeti.

U avionu tipa Airbus A-320 nalazilo se najmanje 90 putnika i osam članova posade.

Na mjesto nesreće su upućeni i pripadnici oružanih snaga kako bi pomogli u akciji spašavanja.

Volonterska spasilačka organizacija Endi Fondacija saopćila je da su spasioci dosad izvukli tijela 13 smrtno stradalih, a da je u bolnicu prevezeno najmanje 30 mještana koji su povrijeđeni u trenutku kada im se avion obrušio na naselje.

Direktor kompanije PIA Arshad Malik izjavio je da je pokrenuta istraga o nesreći i da preliminarni pokazatelji upućuju na tehnički kvar na avionu kojeg je neposredno prije pada kontrolnom tornju prijavio i pilot.

Guverner pokrajine Sindh Imran Ismail kazao je da strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao zastrašujuće rasti zbog činjenice da se avion srušio na stambene zgrade.