open-navfaktor-logo
search
Čudom spašeni
Troje putnika preživjelo pad aviona na jugu Pakistana
Avion kompanije Pakistan International Airlines (PIA) srušio se u naseljeno mjesto pri slijetanju na aerodrom Jinnah u Karachiju na jugu Pakistana.
22.05.2020. u 18:39
get url
text

Nakon što je gradonačelnik Karachija Vasim Akhtar izjavio da nije bilo preživjelih u avionskoj nesreći, Ministarstvo zdravlja provincije Sindh saopćilo je da su preživjela tri putnika.

Miran Yusuf, portparol Ministarstva zdravlja, izjavio je da je 66 tijela izvučeno s mjesta nesreće, ne navodeći da li se radi o putnicima ili žiteljima naselja u koje se srušio avion.

Istakao je da je jedan od preživjelih i Zafar Masood, generalni direktor Banke Punjab, koji je bio jedan od putnika.

Glasnogovornik Direkcije za civilno zrakoplovstvo Pakistana Abdul Sattar Kokhar saopćio je da se avion kompanije PIA srušio u naseljeno mjesto Model Colony, nedaleko od međunarodnog aerodroma Jinnah na koji je trebao sletjeti.

U avionu tipa Airbus A-320 nalazilo se najmanje 90 putnika i osam članova posade.

Na mjesto nesreće su upućeni i pripadnici oružanih snaga kako bi pomogli u akciji spašavanja.

Volonterska spasilačka organizacija Endi Fondacija saopćila je da su spasioci dosad izvukli tijela 13 smrtno stradalih, a da je u bolnicu prevezeno najmanje 30 mještana koji su povrijeđeni u trenutku kada im se avion obrušio na naselje.

Direktor kompanije PIA Arshad Malik izjavio je da je pokrenuta istraga o nesreći i da preliminarni pokazatelji upućuju na tehnički kvar na avionu kojeg je neposredno prije pada kontrolnom tornju prijavio i pilot.

Guverner pokrajine Sindh Imran Ismail kazao je da strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao zastrašujuće rasti zbog činjenice da se avion srušio na stambene zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.