open-navfaktor-logo
search
Turska
Trogodišnja djevojčica spašena iz ruševina 65 sati nakon zemljotresa
Povrijeđena trogodišnja djevojčica spašena je u ponedjeljak, tri dana nakon što je tursku egejsku obalu pogodio snažan zemljotres magnitude 6,6 stepeni.
02.11.2020. u 08:52
get url
text

Elif Perincek izvučena je iz ruševina gotovo 65 sati nakon zemljotresa u okrugu Bayrakli u zapadnoj provinciji Izmir. Elif je 106. osoba koja je spašena iz ruševina i prebačena u bolnicu. U objavi na Twitteru Mehmet Gulluoglu, direktor Uprave za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD), izrazio je zadovoljstvo zbog spašavanja djevojčice.

Otprilike 23 sata nakon zemljotresa Elifina majka Seher Dereli Perincek, desetogodišnji blizanci Ezel i Elzem, kao i sedmogodišnji Umut izvučeni su iz ruševina. Međutim, Umut je preminuo, dok su majka i blizanci i dalje na liječenju. Turska je među najaktivnijim svjetskim zonama jer se nalazi na nekoliko aktivnih linija rasjeda. I u prošlosti je pretrpjela razorne zemljotrese.

Ranije je Gulluoglu obavijestio javnost da je iz ruševina spašena 14-godišnja djevojčica, 58 sati nakon što je grad Izmir na turskoj obali Egejskog mora pogodio zemljotres. Nakon pružanja prve pomoći, Idil Sirin prebačena je u lokalnu bolnicu. AFAD je u ponedjeljak saopćio kako je u zemljotresu u Izmiru poginulo 79 osoba. AFAD je ranije objavio kako su povrijeđene 962 osobe, od toga 743 je otpušteno iz bolnica, a 219 ih je zadržano na liječenju. Akcije spašavanja i dalje traju u osam zgrada.

Nakon snažnog zemljotresa koji je Izmir pogodio u petak, uslijedilo je 1.120 podrhtavanja tla, od toga 43 su bila jača od četiri stepena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.