open-navfaktor-logo
search
Dogovorena saradnja
Tročlana delegacija KCUS-ana čelu sa prof. dr. Izetbegović boravila u Kataru
Tokom posjete sa prof. dr. Alansarijem i prof. dr. Mustafom Al Khalilom, generalnim direktorom Hazm Mebaireek kliničkog centra ugovorena je daljnja stručna saradnja na različitim nivoima između KCUS-a i Hammad medicinske korporacije
09.11.2019. u 12:18
get url
text

Tročlana delegacija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na čelu sa generalnom direktoricom KCUS-a prof. dr. Sebijom Izetbegović, boravila je u dvodnevnoj posjeti Kataru.

Tokom prvog dana posjete u Dohi, prof. dr. Sebija Izetbegović se susrela sa premijerom Katara, Nj. E. Šeihom Abdulah bin Nasser bin Khalifa Al Thanijem, Njenim Visočanstvom šeikhom Mozom bint Nasser Al Misnad, predsjedavajućom Katarske fondacije, te sa ministricom zdravstva dr. Hanan Muhamed Al Kuwari, sa kojima je razgovarala o saradnji u sektorima zdravstva i medicinskih nauka, te općenito o saradnji u oblasti obrazovanja i naučnog istraživanja između BiH i Države Katar.

Katarska fondacija obuhvata skoro sve sfere razvoja društva, te posvećuje naročito veliku pažnju razvitku obrazovanja, naučnog istraživanja i razvoja društvenih zajednica u Kataru, a i na globanom nivou u okviru svojih međunarodnih fondacija kao što su Education Above All, World Innovation Summit for Health (WISH) i drugi. Sastanku su prisustvovali i prof. Dr. Mustafa Al Khalil, generalni direktor Hazm Mebaireek kliničkog centra te dr. Bisera Turković, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kataru.

U toku prvog dana svoje posjete generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović je posjetila i ultramodernu bolnicu Sidra sa obrazovnim i biomedicinskim naučno iztraživačkim centrom te se susrela sa predsjedavajućim upravnog odbora bolnice Muhamedom Khalidom Al Mana.

U sastavu delegacije je i prof. dr. Enra Suljić - Mehmedika, direktorica Discipline za nauku i nastavu KCUS-a, i prof. dr. Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, koji su ostvarili kontakte i saradnju u okviru svojih nadležnosti.

U toku drugog dana posjete tročlana delegacija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na čelu sa generalnom direktoricom KCUS-a prof. dr. Sebijom Izetbegović je posjetila medicinsku korporaciju Hammad sa 30.000 uposlenog medicinskog osoblja te se sastala sa Ministricom zdravstva, Nj.E. Hanan al Kuwari i medicinskim direktorom korporacije Abdullahom Alensarijem, te direktorima klinika različitih medicinskih disciplina.

Tokom posjete sa prof. dr. Alansarijem i prof. dr. Mustafom Al Khalilom, generalnim direktorom Hazm Mebaireek kliničkog centra ugovorena je daljnja stručna saradnja na različitim nivoima između KCUS-a i Hammad medicinske korporacije.

Delegacija je obišla i Obrazovnu fondaciju Njenog kraljevskog visočanstva Šejhe Moze, kao i džamiju Obrazovne fondacije koja je izgrađena pod patronatom Šejhe Moze koja je podignuta u okviru obrazovnog centra i predstavlja arhitektonsku ljepoticu. Objekat čija osnova je pet stubova koji simboliziraju pet stubova Islama nad kojim se uzdiže kuća molitve koja predstavlja osnov iznad koje je fakultet islamskih znanosti, sa vodom koja teče kroz objekat i simbolizira povratak konačnom ishodištu.

Kapacitet centralnog molitvenog prostora je za 1.800 osoba i još toliko van njega i predstavlja mjesto za okupljanje, druženje i različite edukativne sadržaje.

Direktorica KCUS-a je prilikom svoje posjete Njenom visošanstvu Šejhi Mozi poklonila sliku slikara Đeme Emrića koja predstavlja sliku čovjeka pod opsadom.

Posjetu je organizovala ambasadorica BiH u Kataru dr. Bisera Turković, saopćenno je iz Ambasade BiH u Kataru.

{$galerijaFotografija}

PHOTO-2019-11-08-15-10-27.jpg
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.