open-navfaktor-logo
search
Libija
Tripoli: Stambene zgrade bile mete napada bespilotnom letjelicom, ranjeno više civila
Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije optužila je vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata da su izvele napad u kvartu al-Hadaba
22.09.2019. u 11:22
get url
text

Više civila stradalo je u zračnom napadu koji je izveden bespilotnim letjelicama u glavnom gradu Libije Tripoliju. Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije optužila je vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata da su izvele napad u naselju al-Hadaba.

U saopćenju se navodi da je više članova jedne porodice teško ranjeno u sinošnjem napadu. Libijska vlada optužuje Ujedinjene Arapske Emirate za podršku Khalifi Haftaru koji od aprila predvodi snage sa istoka Libije u pokušaju zauzimanja Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Haftarove snage od aprila izvode napade na Tripoli, a do sada je u sukobima u glavnom gradu Libije poginulo više od 1.000 i ranjeno 5.500 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.