Na marginama NATO samita u Madridu jučer su se sastali turski predsjednik Erdogan, predsjednik Finske Sauli Niinisto, švedska premijerka Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Prvi dio tog kvadrilateralnog sastanka u Kongresnom centru IFEMA trajao je dva sata, a četvorka je pregovore nastavila nakon nakon pauze.

Domaćin kvadrilateralnih pregovora bio je Stoltenberg, a razgovaralo se o zahtjevu Finske i Švedske za prijem u NATO i primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Sastanku su prisustvovali i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun, glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin i šef MIT-a Hakan Fidan.

Trosatni pregovori rezultirali su trilateralnim memorandumom kojeg su potpisali šef turske diplomatije Cavusoglu, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su glavni akteri pregovora Erdogana, Niinisto, Andersson i Stoltenberg.

Neimenovani izvori iz Predsjedništva Turske kazali su da je potpisanim dokumentom Turska dobila što je tražila.

Isti izvori naglašavaju da je odlučni stav turskog predsjednika Erdogana polučio ozbiljnu dobit za Tursku u njenoj borbi protiv terorističkih organizacija.

Posebno važnim iskorakom za borbu koju Turska vodi pod liderstvom Erdogana smatra se to što u međunarodnom sporazumu jasno piše da je FETO teroristička organizacija, baš kao i PKK/YPG/PYD.