open-navfaktor-logo
search
Zdravlje
Trikovi koji će vam pomoći da ojačate imunitet
Jesen je i zvanično stigla, a s njom i niske temperature koje posebno pogoduju sezoni prehlada i virusa.
20.10.2020. u 22:03
get url
text

S obzirom na trenutnu neizvjesnu situaciju s pandemijom koronavirusa, više nego ikad bitno je paziti na svakodnevne navike koje utječu na naš imunitet, a samim tim i razvoj raznih bolesti. Kako bi se što bolje zaštitili u mjesecima koji nam slijede, u nastavku donosimo nekoliko ključnih savjeta koji su bitni za jačanje imuniteta.

Zdrava prehrana

Koliko su svakodnevne prehrambene navike važne za normalnu funkciju organizma, nije potrebno objašnjavati, ali je dobro s vremena na vrijeme podsjetiti se koje nam namirnice čine veliku uslugu kada je riječ o jačanju imuniteta.

Najprije, potrudite se unositi više voća i povrća te proteina, a manje nezdravih masti i šećera. Ne treba posebno napominjati da je voće izrazito važno za jak imunitet, a posebno vitamin C, koji ima svojstva antioksidansa i pomaže u jačanju imunološkog sustava. Upravo zbog toga, nije na odmet u sljedećim mjesecima pojačati konzumaciju limuna i naranči.

Također, još jedna namirnica dobra za imunitet je i med. Osim što ga možete konzumirati kao dodatak čaju, ujedno je i zdrava zamjena za slatko. Za kraj, ne manje važan, izrazito pogodan za jačanje imuniteta je i čaj od đumbira. Korijen đumbira operite, očistite, prokuhajte u vodi, ostavite da odstoji, a potom mu dodajte med i uživajte u svom zdravom napitku.

Spavanje

Ono što mnogi nerijetko zanemaruju je spavanje. Spavanje ima jednu od glavnih uloga kada je u pitanju dobro zdravlje, ali i pozitivni utjecaj na cjelokupni organizam.

Dobivanje dovoljno kvalitetnog sna u određenom periodu može pomoći u zaštiti vašeg mentalnog i tjelesnog zdravlja. Organizam koji dobiva dovoljnu količinu sna, ima puno veće šanse da se uspješno obrani od virusa jer, za razliku od organizma koji nije dobio dovoljno sna, nije iscrpljen i proizvodi dovoljno antitijela potrebnih za obranu imuniteta.

Pravilna higijena

Nikada se više nije pričalo o važnosti pravile higijene kao u posljednjih nekoliko mjeseci. Redovno pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja lica nečistim rukama, dezinficiranje predmeta koje unosimo u vlastiti dom, samo su neke od mjera koje će nam pomoći pri sprječavanju zaraza i općenito jačanju imuniteta koji će našem organizmu omogućiti da se uspješni izbori s virusima i bakterijama koje su došle s hladnijim vremenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.