open-navfaktor-logo
search
Položeno cvijeće
Trideset godina tuge i boli za najmlađom trećom smjenom u jami Dobrnja - Jug
Polaganjem vijenca i cvijeća, odavanjem počasti, na platou zatvorene jame Dobrnja – Jug u Mramoru kod Tuzle obilježene su tri decenije od najveće rudarske katastrofe u tadašnjoj Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini kada je u eksploziji ugljene prašine živote izgubilo 180 komorata.
26.08.2020. u 12:42
get url
text

Bila je to najmlađa smjena u jami Dobrnja – Jug, koja je nakon tragičnog 26. augusta 1990. godine zatvorena, i nikada poslije nije nastavljena eksploatacija uglja. Katastrofu je preživio komorat Smail Imamović koji je kobnog jutra u trenutku eksplozije bio u blizini izlaska iz jame. Pet dana je proveo u komi, a kada je saznao šta se dogodilo u jami Dobrnja – Jug od tada do danas koristi lijekove.

Prosječna starost poginulih komorata iznosila je 27 godina, a iza njih je ostalo 365 djece o kojima se godinama kasnije brinuo Fond "26. august".

Istraga o tragediji u jami Dobrnja – Jug je vođena u Jugoslaviji, nastavljena u BiH, a konačnu tužilačku odluku donijelo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u kojoj stoji da je uzrok nesreće eksplozija oblaka ugljenje prašine do koje je došlo zbog neadekvatnog miniranja čelične podgrade.

Porodice poginulih komorata nikada u potpunosti nisu prihvatili konačnu tužilačku odluku. I dalje sumnjaju, s obzirom na događanja u Jugoslaviji 1990. godine, da je riječ o klasičnoj diverziji.

Obilježavanje godišnjice tragedije je održano uz poštivanje svih epidemioloških mjera i sa smanjenim brojem prisutnih delegacija. Ispred svih organizacionih jedinica Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli danas su zastave bile spuštene na pola koplja, a građani su se s posebnim pijetetom sjećali najmlađe treće smjene jame Dobrnja – Jug.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.