open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EURO
Trideset dana do utakmice s Islandom: Povrede poremetile plan, a one nisu jedina Hadžibegićeva briga pred debi
Povrede Miralema Pjanića i Muhameda Bešića nisu jedini razlozi zbog kojih bi selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić 30 dana pred start kvalifikacija za EURO mogao imati loš san.
21.02.2023. u 20:50
get url
text

Pjanić i Bešić definitivno se neće naći na spisku za mečeve protiv Islanda i Slovačke. Snažan je to udarac za vezni red Zmajeva, jer Pjanić je glavni kotačić, dok informacije iz Mađarske govore da je Bešić uhvatio pravu formu i bio među najboljim pojedincima u Ferencvarošu, a onda je došla najteža sportska povreda...

Hadžibegić se nada kako je rubrika izostanaka s ovim povredama okončana.

- Pratimo naše igrače i sigurno da nam povrede Pjanića i Bešića ne idu u prilog. Međutim, bez obzira na sve to, uvjeren sam da možemo ostvariti dobre rezultate i optimističan sam pred početak kvalifikacija - rekao je Hadžibegić nakon što se u Zenici sastao sa svojim najbližim saradnicima u stručnom štabu.

Do reprezentativnog okupljanja ostalo je dovoljno vremena, ali problem predstavlja činjenica da neki standardni igrači uopće ne igraju u svojim klubovima ili minute skupljaju na kapaljku.

Jedan od njih je i Dennis Hadžikadunić koji nakon transfera u Mallorcu još čeka na debi u španskom fudbalu, a Siniša Saničanin nije standardan u Partizanu.

Zbog povrede ove godine je bez minutaže Amer Gojak, a fudbal se nakon razornih zemljotresa ne igra u Turskoj, gdje nastupaju standardni Zmajevi Ibrahim Šehić i Amir Hadžiahmetović, kao i potencijalni kandidati za reprezentaciju Nihad Mujakić i Andrej Đokanović.

Luka Menalo ne može se pohvaliti kontinuitetom u Dinamu jer prethodnog vikenda je imao tek treći ovosezonski start. I on se jedno vrijeme mučio s povredom.

Novi selektor BiH potvrdio je da će za nadolazeće utakmice poziv uputiti Benjaminu Tahiroviću, veznjaku Rome, a da se čeka konačna odluka Denisa Huseinbašića iz Kelna.

Hadžibegića može radovati to što su na travnjaku redovni  Ahmedhodžić, Dedić, Kolašinac, Cimirot, Krunić, Stevanović, Demirović, Džeko...

Zmajevi kvalifikacije za EURO otvaraju 23. marta utakmicom na Bilinom polju protiv Islanda, a tri dana kasnije bh. selekciju čeka gostovanje kod Slovačke u Bratislavi.

U grupu J smješteni su još Portugal, Luksemburg i Lihtenštajn. Dvije prvoplasirane selekcije plasirat će se na EURO u Njemačkoj 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.