open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Tri puta sedmično ide na dijalizu: Smailu Kurtoviću supruga će donirati bubreg
Pedesetšestogodišnji Sarajlija, koji je na dijalizi već pet godina, kaže kako je proveo svu potrebnu proceduru koju je od njega tražio ljekarski tim u Grenobleu
11.11.2018. u 13:02
get url
text

Penzionisani Sarajlija Smail Kurtović na dijalizi je već pet godina, ali zbog sve lošijeg zdravlja, slabljenja vaskularnog sistema, srca i ostalih organa, njegova supruga Zineta odlučila mu je donirati bubreg. Operacija bi, kako nam je kazao ovaj pedesetšestogodišnjak, trebala biti izvedena u Grenobleu u Francuskoj, najkasnije u februaru ili martu naredne godine.

- Čim sam obolio počeo sam sam prikupljati novac za transplantaciju. Nije lako, imamo dvoje djece, ja sam u penziji, supruga trenutno ne radi, ali bolest ne bira i ne čeka. Već ranije skupio sam sredstva za kadaveričnu transplantaciju, pa smo supruga i ja otišli u Nicu gdje sam prošao sve preglede i odmah stavljen na listu za transplantaciju. Međutim, kako imam tešku krvnu grupu – nulta Rh – negativna - nikada nisam pozvan na transplantaciju. Dijaliza uništava čovjeka, na ruci imam šest fistula, pa se trenutno dijaliziram preko katetera na vratu i to mi je zadnja opcija. Supruga to svakim danom gleda i sama je odlučila da mi pomogne - govori Smail.

Kurtović je, kaže, proveo svu potrebnu proceduru koju je od njega tražio ljekarski tim u Grenobleu.

- Supruga i ja smo poslali četiri epruvete krvi, a iz Nice svi moji papiri već su prebačeni u Grenoble. Dobio sam i potvrdu ljekarskog tima iz bolnice  da po trenutnim nalazima mogu izvršiti transplantaciju, da supruga može biti donor i da je velika podudarnost.

Kompletan postupak transplantacije bubrega Smaila će, kako nam je objasnio, koštati oko 100.000 KM.

- Ja sam već prikupio 80.000 maraka. Fali mi još oko 30.000 KM. Ako novac skupim, mogao bih već za mjesec otputovati u Francusku na završni pregled, a kako su mi kazali iz Otvorene mreže, transplantacija bi mogla biti već u februaru ili martu 2019.

Kurtović, koji je član Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo, ističe kako je najveći problem ovih pacijenata činjenica što se u našoj zemlji godišnje uradi veoma malo transplantacija.

- Izgled nas dijaliznih pacijenata, da se tranplantiramo u BiH, minimalan je. Trenutno u Kantonu Sarajevo ima 320 dijaliznih pacijenata, a ove godine urađena je samo jedna transplantacija. To znači, da kada na listu za transplantaciju ne bi više bio upisan nijedan pacijent, ja bih došao na red za 319 godina. To je naša zbilja i agonija kroz koju prolazimo. Ja sedmičnoi tri puta idem na dijalizu, a svaka od njih traje po četiri sata. Kad to sagledate, nama dijaliznim pacijentima u Kantonu Sarajevo jedini izlaz je groblje, jer smo zaboravljeni od svih i prepušteni sami sebi – kazao nam je Kurtović.

Svi oni koji žele pomoći Smailu Kurtoviću da što prije otputuje u Grenoble na transplantaciju bubrega mogu to uraditi na sljedeće račune:

Uplata za BiH u KM:

Raiffeisen Bank – TRN 1610000000000011
Račun broj: 09001286594
Za: Kurtović Smaila
Svrha: Za transplantaciju

Devizni račun za uplate iz inostranstva:

Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina
IBAN CODE: BA391612000041041290
SWIFT CODE: RZBABA25
ADDRESS: Zmaja od Bosne, Sarajevo BiH
FULL BENEFICIARY NAME: Smail Kurtović
FULL BENEFICIARY ADRESS: Trg Oteškog Bataljona 38, 71000 Sarajevo

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.