open-navfaktor-logo
search
Akcija "Solinjanka"
Tri osobe uhapšene zbog krijumčarenja heroina u BiH i Hrvatskoj
U okviru akcije kodnog naziva "Solinjanka" obavljeni su pretresi objekata i vozila povezanih sa tri osumnjičene osobe na području Mostara i Gruda, a koje se sumnjiče za organizirano krijumčarenje heroina na području BiH i Hrvatske, kao i prodaju na ilegalnom narko-tržištu na području Mostara i Hercegovine.
29.08.2018. u 10:38
get url
text

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, službenici SIPA-e su na području Mostara i Gruda uhapsili osumnjičene te pretresli objekata i vozila koje koriste .

Na mjestu događaja su tužilac i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji koordiniraju aktivnosti na terenu.

U združenoj policijskoj akciji sudjeluju SIPA kao nositelj aktivnosti, a podršku pružaju Granična policija BiH, MUP HNK i MUP ZHK.

Akcija je realizirana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne grupe, koja se duži vremenski period bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i daljom distribucijom opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske.

- Također, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno snabdijevanje opojnom drogom heroin, ilegalnog narko- tržišta na području Mostara - naveli su iz Tužilaštva.

U okviru istrage ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim agencijama na području Hrvatske, s obzirom na to da je heroin krijumčaren i na području Hrvatske.

- Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala. Nakon hapšenja i izvršenih pretresa sa ciljem pronalaska opojne droge i drugih dokaza o počinjenim krivičnim djelima, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.