open-navfaktor-logo
search
Poznato 12 osnivača
Tri imena su velika misterija: Ovih šest klubova je odbilo Superligu
Nakon što je danas "rođena" Superliga bogatih evropskih klubova u javnosti je poznato njenih 12 osnivača, mada se već zna da postoji 15 "fiksnih" učesnika za prvu sezonu, no imena preostala tri još nisu izašla u javnost.
19.04.2021. u 20:51
get url
text

Kao potpisnici osnivanja Superlige vodi se šest engleskih klubova (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Arsenal), tri špaska (Real, Barcelona, Atletico) te tri italijanska(Juventus, Inter, Milan).

VEZANI TEKST - Zašto Bayern i PSG nisu u "separatističkoj" Superligi?

Superliga će se igrati u zatvorenom formatu sa 20 ekipa podjeljenim u dvije grupe, a preostalih pet timova bi trebali u takmičenje ući po plasmanu u nacionalnom prvenstvu,

Mnogo je onih koji su se već oglasili sa žestokim kritikama na račun takmičenja za bogate, a ponude za učešće u Superligi odbili su Bayern Munchen i Borussia Dortmund, koji su članovi ECA-e. Mogućnost učešća u novom takmičenju odbio je i Leipzig, baš kao i prošlosezonski finalist PSG.

Još dva kluba odbila su učešće u ligi za bogate, a riječ je o Portu i Zenitu.

- Imali smo nezvanične razgovore s nekim, ali nismo tome davali previše pažnje. Evropska unija ne dopušta zatvorena takmičenja poput NBA lige, a i portugalski Savez je protiv toga. I dalje ćemo podržavati UEFA-u kao jedinu instituciju koja ima pravo organizovati službena takmičenja. Igramo u Ligi prvaka i nadamo se još puno godina igranja tamo - rekao je prvi čovjek Porta Pinto da Costa.

S druge strane, Zenit je učešće u Super ligi odbio, jer je njegov glavni sponzor Gazprom i dalje vrlo važan sponzor Lige prvaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.