Trgovska gora: Parkom prirode protiv izgradnje radioaktvnog odlagališta

objavljeno: 07.02.2018. u 13:34

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala je danas da RS, ali i BiH, nemaju zvaničnih saznanja iz Hrvatske da se provode određene aktivnosti ili da susjedna zemlja i dalje namjerava graditi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

Ona je potvrdila da se u vezi sa ovom temom danas sastala sa predstavnicima OSCE-a, koji su zainteresovani za ovaj problem i upoznati o protivljenju institucija u BiH.

Golić je potvrdila da će Republika Srpska proglasiti područje parka prirode na teritoriji nekoliko općina, sa namjerom da dodjela takvog statusa bude snažan argument protiv izgradnje odlagališta.

- Mi ne mirujemo. Završavamo fazu da se oko Une, na području općine Bosanski Novi, proglasi park prirode koji će se vezati za Nacionalni park Una. Oni koji eventualno odlučuju o arbitraži između dvije zemlje i izgradnji takvog odlagališta, morat će da vode računa ako je neki prostor zaštićen da je tu nemoguće odlagati opasni otpad – dodala je Golić.
Ona je podsjetila da bi nastavak takvih aktivnosti mogao imati negativne posljedice na zdravlje ljudi i kompletno stanovništvo na tom području, a kojeg je između 200.000 i 300.000.