open-navfaktor-logo
search
Kazne počele djelovati
Trgovine u Rusiji ograničavaju prodaju hrane zbog sankcija, a većina Rusa podržava rat
Trgovci na malo u Rusiji ograničit će prodaju osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi ograničili špekulacije na crnom tržištu i osigurali pristupačnost, saopćila je vlada u nedjelju, dok su sankcije uvedene zbog vojnog napada Moskve na Ukrajinu počele da "grizu".
06.03.2022. u 12:09
get url
text

Ministarstvo trgovine i industrije je tokom vikenda saopćilo da je bilo slučajeva da su osnovne životne namirnice kupljene "u količini koja je očigledno veća nego što je potrebno za privatnu potrošnju (do nekoliko tona) za naknadnu preprodaju".

Esencijalne robe, čije su cijene pod kontrolom države, između ostalog uključuju hljeb, rižu, brašno, jaja i odabrano meso i mliječne proizvode, piše Times of Israel.

Moskva je pogođena paketom finansijskih kazni zapadnih zemalja otkako je Kremlj 24. februara pokrenuo ono što je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" u susjednoj Ukrajini.

Propadanje rublje oživilo je neugodna sjećanja na finansijsku nestabilnost iz 1990-ih, kada su milioni Rusa vidjeli kako njihova ušteđevina nestaje pod dejstvom devalvacije valute i rastuće inflacije.

Istovremeno, Sveruski centar za proučavanje javnog mnijenja (VTsIOM) jučer je predstavio podatke iz studije o percepciji ruske "specijalne vojne operacije na teritoriju Ukrajine", što je naziv koji Kremlj za invaziju na Ukrajinu.

S obzirom na to da se radi o državnoj ustanovi, moguće je da su objavljeni podaci dio ruske ratne propagande, prenosi Index.

Prema objavljenim podacima, velika većina Rusa vjeruje ruskoj vojsci 84 posto. Deset posto joj ne vjeruje. Čak 70 posto ispitanih građana Rusije vjeruje se da je veća vjerovatnost da će "vojna operacija" za ruske trupe biti uspješna. Da će biti prilično neuspješna smatra njih 14 posto.

Čak 71 posto Rusa podržava odluku o provođenju "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Svaka peta osoba prilično ne podržava akciju vojske , ili 21 posto.

Nadalje, 46 posto Rusa smatra da "specijalna vojna operacija" u Ukrajini ima za cilj zaštititi Rusiju i spriječiti raspoređivanje vojnih baza NATO-a na teritoriju Ukrajine.

Svaki peti vjeruje da se operacija provodi radi promjene političkog kursa Ukrajine (19 posto), dok je 18 posto odgovorilo da je njen cilj zaštita ruskog govornog stanovništva u separatističkim regijama. Njih pet posto je stava da je cilj okupacija Ukrajine i njeno pripojenje Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.