open-navfaktor-logo
search
Razbojnik s Gorice
"Trgovac oružjem" iz priloga italijanske TV opljačkao maloljetnika u Vogošći: "Budeš li imao više od 50 KM, izbost ćemo te"
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Davora Jarčevića, Jakova Hašimovića i Mehmeda Hujdura zbog krivičnog djela razbojništvo.
15.02.2021. u 13:54
get url
text

Oni se terete da su 17. novembra 2020. godine, oko 20 sati na autobuskom stajalištu, u Igmanskoj ulici u Vogošći, prišli maloljetniku dok je sjedio na klupi i opkolili ga.

Nakon toga je Jarčević iz jakne izvadio nož i prijetio mu da će ga ubiti.

- Oštećenog je pitao: "Koliko imaš para?", a on mu je odgovorio da ima 50 KM. Potom je Jarčević kazao: "Ako budeš imao više od 50 KM, izbost ćemo te" - navodi se u optužnici.

Iz straha je maloljetnik dao novčanik u kojem se nalazilo 50 KM, a potom mu je optuženi Jakov Hašimović iz ušiju istrgnuo blootooth slušalice, nakog čega su pobjegli.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila sudu produženje pritvora za sve trojicu optuženih, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Davor Jarčević, poznat je kao jedan od "glumaca" iz priloga italijanskog novinara Luigija Pelazze oko kojeg se svojevremeno digla neviđena prašina.

VEZANI TEKST - Sjećate li se "trgovca oružjem" iz priloga italijanskog novinara? Ponovo je optužen

U oktobru 2016. godine zajedno sa Nerminom Sejdićem hapšen je u akciji SIPA-e u sarajevskom naselju Goricu, nakon što su identifikovani kao "trgovci oružjem" u prilogu italijanskog novinara.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja i ispitivanja ove dvojice, saopćilo da se "ne radi o trgovcima oružjem, nego o osobama kojima je novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni".

Zaključeno je da su ustvari Jarčević i Sejdić, u nastojanju da na prevaru dođu do brze zarade, novinara doveli u zabludu da mu mogu "završiti" neko oružje. On je, s druge strane, njihovo prazno hvalisanje iskoristio za svoj tendenciozni prilog pod nazivom "Gdje ISIL nabavlja oružje za napade u EU".

Davora Jarčevića, inače, u Sarajevu malo ko poznaje pod tim imenom. On se predstavlja kao Mahir Sejdić, a čitaoci Faktora ranije su ga prepoznali ga kao sitnog kriminalca s Gorice, koji predvodi ekipu džeparoša i lopova koji zadaju glavobolju stanovnicima općina Centar i Stari Grad.

Krajem 2019. godine Sud BiH protiv njega je potvrdio optužnicu kojom ga tereti za krijumčarenje migranata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.