open-navfaktor-logo
search
Stravično
Trener američkog olimpijskog tima optužen za trgovinu ljudima i seksualne napade
Nekadašnji američki trener gimnastike John Geddert, koji je imao teretanu u kojoj su neki sportisti rekli da ih je bivši timski doktor Lawrence Nassar seksualno napastovao, optužen je za trgovinu ljudima, piše New York Times.
25.02.2021. u 22:09
get url
text

Geddert je bio glavni trener olimpijskog gimnastičarskog tima Sjedinjenih Američkih Država 2012. godine, a ranije je trenirao u gimnastičarskom klubu smještenom u Michiganu.

Bivši trener je suočen s 20 tačaka optužnice zbog trgovine ljudima, uključujući i 14 tačaka za prisilan rad koji je rezultirao povredama, te šest slučajeda trgovine maloljetnicama, uz optužbe za reketiranje, kazneno seksualno ponašanje, kazneni seksualni napad drugog stepena i laganje policajaca.

Prema krivičnoj prijavi Geddert je optužen za trgovinu ljudima koja je trajala u periodu od 2008. do 2018. godine, a u optužnici se navodi i da je napastvovao maloljetnice uzrasta od 13 do 16 godina.

Na press konferenciji državna tužiteljica u Michiganu Dana Nessel kazača je da navodi "proizlaze iz događaja koji su se dogodili u državi Michigan", ali nije dala navela tačan broj osoba, rekavši "manje od 50 te su svi maloljetnici".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.