open-navfaktor-logo
search
Londonsko tržište
Treću sedmicu zaredom pada cijena nafte
Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je gotovo dva posto, na 63,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio jedan posto, na 53,99 dolara.
10.06.2019. u 08:24
get url
text
nafta barel

Na londonskom tržištu cijena nafte pala je i prošle sedmice, treći put zaredom jer se ulagači plaše da će trgovinski sukob između SAD-a i Kine negativno utjecati na svjetsku privredu, a time i na potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je gotovo dva posto, na 63,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio jedan posto, na 53,99 dolara.

U prvom dijelu sedmice cijene su bile pod pritiskom zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, koji bi mogao izazvati usporavanje rasta globalne privrede.

Trgovce je iznenadio i skok zaliha sirove nafte, benzina i derivata u SAD-u u prošloj sedmici, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API). Pritom su zalihe sirove nafte skočile za čak 6,8 miliona barela, dok su analitičari očekivali rast za nešto manje od milion barela.

- Zbog podatka o povećanju zaliha izvještaj je snažno pritisnulo cijene. Gomilanje zaliha ne podiže raspoloženje u aktuelnom tržišnom okruženju - naveli su analitičari ING banke u osvrtu na situaciju.

Ipak, krajem prošle sedmice cijene nafte su se oporavile nakon izjave saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da je cijena barela od 60 dolara preniska da ohrabri ulaganja u sektoru.

Falih je istaknuo da Saudijska Arabija ne želi povećavati proizvodnju kako bi nadoknadila niže cijene nafte.

Sporazum OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno ističe krajem mjeseca.

Ponudu nafte ograničavaju i američke sankcije na izvoz iz Irana i Venezuele.

S druge strane, proizvodnja se u SAD-u i dalje kreće oko najviših nivoa u historiji, oko 12,3 miliona barela dnevno. Procjenjuje se da bi u četvrtom tromjesečju mogla dostići i 13 miliona barela dnevno, čime bi SAD dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.