open-navfaktor-logo
search
Na granici
Treću noć proveli na otvorenom: Traži se smještaj za migrante kod GP Maljevac
Možemo reći da je u ovom trenutku stanje, ovdje u blizini Graničnog prelaza Maljevac, dobro. Stanje je bilo mirno cijelu noć, nije bilo nijednog incidenta. Tu je još uvijek stotinjak migranata, ima ranjivih kategorija - žena i djece, izjavila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković
26.10.2018. u 10:45
get url
text

Stotinu migranata i treću noć je provelo na otvorenom u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac. Noć je protekla mirno, a očekuje se da će ova situacija danas biti riješena, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovom području jutros je osam stepeni Celzijusa, a migranti još uvijek lože vatru i na taj način se pokušavaju zagrijati. Tu je i dalje 20-ak improvizovanih šatora, koji ih slabo štite od hladnoće. 

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković kazala je da i dalje traju pregovori i razgovori u vezi sa smještajem ove grupe migranata.

-Možemo reći da je u ovom trenutku stanje, ovdje u blizini Graničnog prelaza Maljevac, dobro. Stanje je bilo mirno cijelu noć, nije bilo nijednog incidenta. Tu je još uvijek stotinjak migranata, ima ranjivih kategorija - žena i djece - izjavila je Dujković.

Prema njenim riječima, pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, izmjestit će ove ljude vrlo brzo. 

-Ali, kada budemo tačno znali koja je to lokacija gdje ih možemo izmjestiti. U ovom trenutku je nekoliko prihvatnih centara u opciji", pojasnila je Dujković.

Među opcijama je i tvornica "Bira" u Bihaću i trenutno se razmatra da li je ona dovoljno uslovna za toliko ljudi, koliko je planirano da bude izmješteno u taj centar. 

-Mislim da bi bilo stvarno tragično da ova djeca i četvrtu noć provedu u blizini graničnog prelaza, ali koliko vidim, svi nadležni organi su se digli da se ovaj problem riješi i ja očekujem da će to danas biti i riješeno - istakla je Dujković.

Naglasila je da mnogo zavisi i od partnera - međunarodnih organizacija i nevladinih udruženja, koji su finansijski učestvovali u kreiranju tih prihvatnih centara. 

"Prepostavljam da je to sada dogovor između Ministarstva sigurnosti, Granične policije, IOM-a i drugih organizacija. U saradnji ili samostalno ćemo riješiti ovaj problem, a od jučer je samo problem smještaj ljudi koji se nalaze ovdje", poručila je Dujković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.