open-navfaktor-logo
search
Skupština
Treći krug glasanja: Vjosa Osmani nova predsjednica Kosova
Skupština Kosova danas je u trećem krugu glasanja izabrala Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova, koja je bila kandidatkinja izborne liste Pokreta Samoopredjeljenje.
04.04.2021. u 20:06
get url
text

Osmani je u nastavku vanredne sjednice izabrana u trećem krugu glasanja sa 71 glasom za, od 82 zastupnika koliko ih je učestvovalo u glasanju. Nevažećih je bilo 11 listića, dok njen formalni protivkandidat Nasuf Bejta, koga je predložila inicijativa Vjose Osmani, nije dobio nijedan glas.

U prvom krugu glasanja učestvovao je 81 zastupnik u glasanju, od kojih je 69 glasalo za Osmani, dok je 12 listića bilo nevažeće. Bejta nije dobio nijedan glas.

U drugom krugu glasanja učestvovala su 82 zastupnika, od kojih je 67 bilo za Osmani, a 11 je bilo nevažećih. Nasuf Bejta je dobio četiri glasa.

Za razliku od sinoć, danas su u glasanju učestvovali i goranki zastupnik Adem Hodža, romski zastupnik Fadil Gashi i jedna zastupnica PDK-a Adelina Grainca, koja je prešla u Samoopredjeljenje.

Njihovi glasovi bili su presudni za obezbjeđivanje neophodnog kvoruma od najmanje 80 zastupnika da bi se stiglo do trećeg kruga glasanja u kome je bila dovoljna prosta većina ili 61 glas.

Skupštini Kosova je u subotu uvečer nedostajao jedan glas za potreban kvorum od 80 zastupnika u prvom krugu glasanja za novog predsjednika Kosova. Kako nije bilo kvoruma sednica je odložena za danas.

Prema Ustavu, za izbor predsjednika u prva dva kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina ili 80 glasova od 120 zastupnika za izbor predsjednika, i u smislu kvoruma i u smislu glasova za, dok je u trećem krugu dovoljna prosta većina ili 61 glas. Glasanje je, kako nalaže Ustav, obavljeno tajno.

U glasanju je učestvovalo 58 poslanika Samoopredeljenja, 10 poslanika nesrpskih manjinskih zajednica, kao i 12 od 15 poslanika opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK).

Kao i jučer, ponovo je glasala i Albulena Rashiti iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK), uprkos odluci njene partije da ne učestvuje u izboru predsjednice.

Ni opoziciona Demokratska partija Kosova (PDK) nije učestvovala u glasanju za predsjednicu, ali je danas u glasanju učestvovala i jedna zastupnica PDK-a Adelina Grainca, koja je prešla u Samoopredjeljenje. Naime, iz PDK-a je saopćeno da je ona izdala glasače PDK-a i zato je danas smijenjena sa svih funkcija u toj partiji.

Deset zastupnika Srpske liste nisu bili prisutni u Skupštini Kosova.

Nakon prijevremenih izbora održanih 14. februara, najprije je konstituisana Skupština, a potom 22. marta izabrana i Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem.

Vjosa Osmani, koja je na izborima 14. februara osvojila preko 300.000 glasova, prošle godine se razišla sa svojom partijom, Demokratskim savezom Kosova kada je ta partija odlučila da sruši Vladu Albina Kurtija samo 50 dana od izbora.

Skupština Kosova je imala zakonski rok do 5. aprila treba da izabere novog predsjednika Kosova, pošto 5. maja ističe rok od šest mjeseci za vršenje dužnosti predsjednika zemlje, nakon ostavke predsjednika Hashima Thacija protiv koga je Specijalni sud u Hagu podigao optužnicu za ratni zločin.

Prema Ustavu, predsjednik mora biti izabran mjesec dana prije isteka mandata prethodnom predsjedniku. Da je izbor predsjednika propao, Kosovo bi moralo na vanredne izbore u roku od 45 dana.

Vjosa Osmani druga je žena predsjednca Kosova, nakon što je ovu funkciju ranije obnašala Atifeta Jahjaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.