Četvrtak, 30.03.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

Treći dan pregovora o izbornoj reformi, Izetbegović: Nema nikakvog pomaka

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u pratnji državne zastupnice Alme Čolo napustio je zgradu Delegacije EU-a u BiH kazavši kratko novinarima da "nema nikakvog pomaka" u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH. Nakon pola sata, predsjednik SDA ponovo se vratio. 

Danas, trećeg dana pregovora Izetbegović i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, sastali su se s Matthewom Palmerom, američkim izaslanikom za izbornu reformu i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove. Sastanku su se pridružili i predsjednici SDP-a SBB-a i Naroda i pravde Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković i u ime Naše stranke Predrag Kojović  

Razgovara se o načinu izbora članova Predsjedništva BiH i Domu naroda Federalnog parlamenta.

Prvog dana pregovora Izetbegović je poručio da se "izbor člana Predsjedništva BiH i blokade u FBiH moraju istovremeno rješavati".

- Drago mi je da su takvog stava i ostali predstavnici probosanskih stranaka s kojima sam danas razgovarao u zgradi Delegacije EU-a - kazao je Izetbegović.

Jučer su sa američkim i evropskim zvaničnicima razgovarali predsjednici Demokratske fronte i SBB-a Željko Komšić i Fahrudin Radončić, dok su se u ponedjeljak sa njima osim Izetbegovića, Čovića i Radončića sastali i predsjednici Naše stranke i SDP-a Edin Forto i Nermin Nikšić, prvi zamjenik predsjednika Naroda i pravde Denis Zvizdić, visoki predstavnik Christian Schmidt, predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar, direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić, predstavnik nevladine organizacije Pod lupom Vehid Šehić.

Svim razgovorima prisustvovuju i šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh