open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Treća velika džamija u Novom Gradu: Ljepotica na Alipašinom Polju otvorila vrata vjernicima
Prisutnim vjernicima obratio se Muhamed ef. Tvrtković ističući da je izgradnja džamije najveći poklon muslimanima ovog kraja 27 godina nakon osnivanja džemata
10.08.2019. u 14:22
get url
text

Uz prisustvo mnogobrojnih džematlija, predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo i drugih zvaničnika i gostiju sinoć je uz prigodan vjerski program stavljena u funkciju novoizgrađena Bosanska džamija u naselju Alipašino Polje.

Učenjem tekbira i salavata, te klanjanjem akšam namaza još jedna nova džamija na prostoru općine Novi Grad otvorila je vrata svojim džematlijama, a svečano otvaranje Bosanske ljepotice u C fazi Alipašinog Polja bit će upriličeno u narednom periodu.

Mnogobrojnim prisustnim vjernicima obratili su se glavni imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, imam Bosanske džamije Muhamed ef. Tvrtković i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, a manifestaciju je predvodio Edin ef. Spahić.

U uvodnom izlaganju Edin ef. Spahić kazao je da je ovaj sarajevski džemat osnovan u teškim vremenima tokom agresije na našu zemlju 1992. godine na inicijativu  građana i džematlija koji su tada postali prvi organizirani džemat na području Alipašinog Polja, a kamen temeljac džamije postavljen je 6. septembra 1998. godine, dok je izgradnja glavnog objekta Bosanske džamije počela 2. decembra 2016. godine. Od prvog aprlia 1993. godine džemat predvodi imam Muhamed ef. Tvrtković. Od 1992. do 1995 godine u mektebu C faza Alipašino Polje u vrlo teškim ratnim uslovima odvijala se mektebska nastava. U tom periodu vjersku pouku je pohađalo oko 300 djevojčica i dječaka uzrasta od 7 do 15 godina. Danas mektebsku nastavu u ovom džematu pohađa preko 100 polaznika mektebske nastave.

{$galerijaFotografija}

Prisutnim vjernicima obratio se Muhamed ef. Tvrtković ističući da je izgradnja džamije najveći poklon muslimanima ovog kraja 27 godina nakon osnivanja džemata.

-Džamija je mjesto okupljanja i druženja. Neka ova Bosanska džamija bude izvor i rasadnik međuljudske ljubavi, međusobnog povjerenja i džematskog povjerenja - poručio je ef. Tvrtković.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo doc. dr. Kenana ef. Musić kazao je da proklanjavanjem Bosanske džamije naš Medžlis i naša zajednica dobijaju još jednu džamiju,  još jedno mjesto gdje se odgajaju ljudi, gdje će zajedno Allahu na sedždu padati, te da su džamije najbitnije mjesto gdje se odgajamo.

U ime Sarajevskog muftijstva, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković uputio je iskrene čestitke džematu i cijeloj Islamskoj zajednici Sarajevo i svim muslimanima i muslimankama na izgradnji prelijepe Allahove kuće.

-Kao što smo čuli, ovaj džemat nastao je u vijeme agresije na BiH, u vrijeme kada su se diljem BiH rušile džamije, kada su se raseljavali i devastirali naši džemati, tada je na ovome mjestu, u ovoj sredini formiran jedan novi džemat. To je jedan znak našeg otpora tom rušenju i uništavanju naših džemata. Kada neko atakuje na naše svetinje, na naše simbole, na našu vjeru, na našu zemlju onda se kod nas javi pozitivni inat koji nas tjera da gradimo naše svetinje. U ovu džamiju i cijeli kompleks ugrađeno je mnogo truda, napora, sredstava i ljubavi. Onaj ko voli džamiju on voli Allaha dž.š. on voli sve ljude na ovoj zemaljskoj kugli - poručio je prof. dr. Ljevaković.

Svečanost su svojim glasom i izvedbama uljepšali čalnovi Hora MIZ-a  Sarajevo, a brojnim donatorima i vakifima Bosanske džamije dodijeljene su zahvalnice.  

U ime donatora skupu se obratio općinski načelnik mr. Semir Efendić. On je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku klanjati akšam namaz u novoizgrađenoj prelijepoj džamiji, uoči odlaska naših bh. hadžija na Arefat i predstojećeg Kurban – bajrama.

-Čestitam svim džematlijama, džematskom i građevinskom odboru, donatorima iz Saudijske Arabije i ostalim donatorima i vakifima koji su pomogli da se u C fazi Alipašinog Polja izgradi ova prelijepa džamja. Nakon Istiklal i Kralj Fahd džamije dobili smo i treću veliku džamiju u Novom Gradu. Dvadeset sedam godina od formiranja džemata na Alipašinom Polju izgrađena je džamja, mjesto odakle ćemo širiti pozitivne vrijednosti, mjesto koje će nas učiti da budemo bolji i budemo zadovoljni onim što imamo - kazao je načelnik Efendić. 

Nakon oficijelnog dijela programa proučeni su Ašere i Dova nakon čega je klanjan jacija namaz.saopćila je Općina Novi Grad.

Bosanska džamija - 10. 8. 2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.