Iz Policijske uprava Trebinje danas su najavili radni sastanak s predstavnicima Granične policije BiH s ciljem povećanja nivoa saradnje i zajedničkih aktivnosti na sprečavanju ulaska migranata.

Potvrdi su u saopćenju i da su zaprimili više prijava o neovlaštenim ulascima migranata u kuće koje se nalaze u blizini bh. granice sa susjednim državama te da su policijski službenici na svaki poziv adekvatno odgovorili, što će činiti i ubuduće.

Apeluju na građane da imaju razumjevanja za trenutnu migrantsku krizu na koju će policijski službenici te uprave, kako se navodi u saoćenju, nastojati da odgovore adekvatno i u skladu sa svojim mogućnostima.

- Policijskim stanicama je naloženo da svi policijski službenici budu na raspolaganju, kako bi zajedno sa građanima uspjeli da sačuvaju objekte koji se nalaze u selima u pograničnom pojasu BiH sa susjednim državama - navodi se u saopćenju.

S obzirom da još uvijek meteorološke prilike, kako navode, pogoduju kretanju migranata, ne očekuje se da će doći do smanjenja njihovog broja te s toga apeluju na sve građane hercegovačkih općina, da ukoliko ih vide, da se kreću glavnim ili sporednim saobraćajnicama, pozovu broj 122 i obavijeste policiju o smjeru njihovog kretanja.

- Također, ukoliko ih primjete u napuštenom objektu, apeluje se na građane da bez policijske pratnje ne prilaze objektima, kako bi smo svi zajedno spriječili neželjene događaje – dodaje se u saopćenju iz Policijske uprava Trebinje.

U okolini Bileće je nedavno jedan od mještana ubio migranata, nakon što je grupu njih zatekao u kući svog komšije, u koju su provalili.

Mještani Bileće jučer su održali i protestno okupljanje te zatražili pomoć nadležnih zbog migranstke krize.