Štite srce, sprečavaju rak: Pet začina koje biste trebali imati u kuhinji

objavljeno: 06.02.2018. u 18:49

Svi znamo da raznovrsna prehrana, bogata voćem i povrćem, pozitivno utječe na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, i redovno vježbanje.  

Ali, često zaboravljamo da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebali bismo ih koristiti prilikom pripremanja hrane.

Riječ je o začinima koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam, bilo da je riječ o borbi protiv alergija i raznih bolova, prevenciji razvijanja raka ili srčanih bolesti.

Pa, krenimo redom:

Kurkuma

Poznata kao indijsko zlato, kurkuma ima snažna medicinska svojstva koja mogu eliminirati štetne materije iz našeg tijela. Ali, ono što je još važnije, je da poboljšava moždane funkcije i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih bolesti. Pomaže i pri smirivanju simptoma artritisa, kao i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Crni biber

Poboljšava varenje, smanjuje zatvor i brojne druge probleme u vezi sa digestivnim traktom. Istraživanja su pokazala kako je dobar i kod prevencije raka, ali i tokom liječenja, pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rješavanja ovisnosti od cigaretama i problemima sa štitnom žlijezdom.

Cimet

Najčešće se koristi prilikom pripremanja poslastica, a pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da se kod osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio nivo šećera u krvi. Cimet je dobar i za smanjenje nivoa holesterola, a svi bismo ga trebali koristiti jer pomaže i u prevenciji raka, srčanog udara, kao i trovanja hranom.

Muškatni oraščić

Aromatični začin sadrži miristicin, eterično ulje koje se nalazi u biljkama poput mrkve i celera. Dokazano je da smanjuje holesterol, depresiju i anksioznost, a poboljšava pamćenje i povećava libido.

Đumbir

Olakšava i podstiče varenje, ublažava nadutost i želudačne tegobe, i sprečava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog dejstva koristi se i kod liječenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.