open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Trebaju li roditelji plaćati ljekarska uvjerenja za djecu i hoće li novac biti vraćen onima koji su već platili?
Direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić kaže za Faktor da ova ustanova već mjesec dana ne naplaćuje izdavanje ljekrskih uvjerenja za upis u vrtiće i osnovne škole
11.09.2019. u 16:22
get url
text
Potpisivanje peticije danas u Tuzli

Udruženje "Zemlja djece u BiH" danas je na tuzlanskom Korzu organiziralo potpisivanje petcije kojom se traži da Dom zdravlja Tuzla, novac prikupljen od naplate ljekarskih uvjerenja za predškolsku i djecu iz osnovnih škola, uplati za roditeljsku kuću za djecu oboljelu od raka. Povod za peticiju su tvrdnje iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK da se troškovi vađenja ljekarskog uvjerenja za djecu namiruju iz bužeta Zavoda.

- Dom zdravlja Tuzla već duže vrijeme roditeljima predškolske i školske dobi naplaćuje uslugu izdavanja ljekarskog uvjerenja. To ne smiju raditi, jer su sredstva već obezbijeđena iz budžeta, putem ZZO TK. Stoga smo pokrenuli incijativu i peticiju da se prikupljeni novac, koji je nelegalno uzet od građana, usmjeri za djecu oboljelu od raka te da se praksa naplaćivanja ljekarskih uvjerenja obustavi - kaže Adi Selman, glasnogovornik Udruženja "Zemlja djece u BiH".

Direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić kaže za Faktor da ova ustanova već mjesec dana ne naplaćuje izdavanje ljekrskih uvjerenja za upis u vrtiće i osnovne škole.

- Dom zdravlja Tuzla će, ukoliko je nekome neovlašteno naplatio, uz priznancu taj novac vratiti. Prestali smo naplaćivati kada je ZZO TK javno saopćio da se nama to refundira, mada ja u prihodovnoj strani Doma zdravlja ne znam gdje je ta refundacija. Također, apeliram i na ostale zdravstvene ustanove, javne i privatne, da prestanu naplaćivati zdravstvena uvjerenja za djecu, kao što smo i mi prestali da ih naplaćujemo - kaže Bijedić.

On navodi da Dom zdravlja Tuzla 96 godina postoji zbog građana i nije tu da ostvaruje profit te dodaje da u se TK godišnje rodi oko 4.500 djece, a od toga je otprilike četvrtina u Tuzli. Naglašava, međutim, da nikada više od četvrtine školske i predškolske djece, u jednoj godini, nije došlo na pregled za ljekrasko uvjerenje u Dom zdravlja Tuzla, što znači da idu u privatne ustanove.

- Jedno ljekrasko uvjerenje košta oko osam KM. Mi znamo da je Dom zdravlja Tuzla naplaćivao njihovo izdavanje. Tražimo i da se istraži da li su drugi domovi zdravlja u TK naplaćivali takva uvjerenje, kao i da se utvrdi koliko je novca ukupno prikupljeno po ovom osnovu - kaže Adi Selman.

Konačno tumačenje zakonske regulative, kada su u pitanju ljekarska uvjerenja za djecu, trebalo bi dati Ministarstvo zdravstva TK, jer je očito da praksa po pitanju naplate nije ujednačena. Nakon toga, može se postaviti i pitanje šta s novcem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.