open-navfaktor-logo
search
Šta je istina
Treba li se med uzimati isključivo drvenom kašikom?
Najbolji prirodni zaslađivač čaja je med, no pitanje glasi kako ga prenijeti iz staklenke u šalicu s čajem. Naime, sporna je tvrdnja da se med ne smije uzimati željeznom kašičicom jer u reakciji s medom djeluje loše na zdravlje. Je li to samo marketinški mit ili istina?
27.01.2022. u 22:24
get url
text
Med

Istina je da postoji štetna reakcija između meda i površine željezne kašičice zbog ph vrijednosti. No vrijeme koje je med u dodiru sa kašičicom prekratko je da se dogodi ikakva reakcija. Obično se radi o dvije do pet sekundi, što je nedovoljno za djelovanje.

Stoga je tvrdnja da se med ne smije uzimati željeznom kašikom mit, a istina je jednostavna: materijal od kojeg je kašičica za med nije od nikakve važnosti za naše zdravlje. Med možemo uzimati željeznom, drvenom, plastičnom ili keramičkom kašikom.

Prilikom konzumiranja meda ne treba paziti na vrstu kašike kojom ga uzimamo, no potrebno je uzeti u obzir da med ne uzimamo samostalno. Poslije konzumiranja potrebno je popiti čašu vode ili pojesti nešto kako bi se lakše razgradio u organizmu. Isto tako je i težak za organizam pa se ne treba pretjerivati s uzimanjem meda.

Optimalni način konzumiranja je otopljen u čaju. Dobro je i svaki dan natašte pojesti kašičicu meda i odmah zatim popiti čašu vode. Nakon pet minuta može uslijediti doručak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.