open-navfaktor-logo
search
Učinak Zmajeva
Treba li Robert Prosinečki biti zabrinut zbog defanzivaca?
Za razliku od Pjanića i Kolašinca, Amera Gojaka ovog vikenda nije bilo u sastavu Dinama, baš kao ni Tonija Šunjića u redovima moskovskog Dinama
04.11.2019. u 12:51
get url
text

Fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine do kraja kvalifikacija za EURO 2020, u kojima imaju još samo teoretske šanse, preostale su još dvije utakmice. Selektor Zmajeva Robert Prosinečki posljednjeg dana oktobra objavio je spisak 25 fudbalera za mečeve sa Italijom i Lihtenštajnom.

Odmah nakon što je izdiktirao spisak kandidata za utakmice koje se igraju 15. i 18. novembra, hrvatski stručnjak na klupi BiH otkrio je kako pojedini igrači imaju problema s povredama, a među njima je spomenuo Miralema Pjanića, Amera Gojaka, Tonija Šunjića i Seada Kolašinca.

Srećom po Prosinečkog, veznjak Juventusa je za vikend odigrao cijeli susret u pobjedi nad gradskim rivalom Torinom, a prema portalu Sofascore.com, bio je drugi najbolje ocijenjeni igrač Stare dame sa 7,7.

Dobra vijest za Prosinečkog je i činjenica da je Sead Kolašinac dobio priliku u finišu duela 11. kola Premier lige u kojoj je Arsenal na domaćem terenu remizirao sa Wolverhamptonom (1:1).

Za razliku od Pjanića i Kolašinca, Amera Gojaka ovog vikenda nije bilo u sastavu Dinama, baš kao ni Tonija Šunjića u redovima Dinama, ali onog iz Moskve, iako ga je selektor, makar prema onome što je rekao na press konferenciji, očekivao u timu.

Briga za selektora osim Šunjića može biti i činjenica da Ermin Bičakčić u posljednjih sedam utakmica svog tima ima odigranih tek 141 minutu, od čega 90 u DFB pokalu protiv Würzburger Kickersa, a pobjedu Hoffenheima od 3:0 u 10. kolu Bundeslige nad Paderbornom "Čelični" je pratio s klupe.  Selektora bi trebao zabrinuti i podatak da je od trojca Kolašinac-Bičakčić-Šunjić tek defanzivac Arsenala za vikend odigrao svega tri minute!

Mihojević, Ćivić, Kovačević i Kvržić upisali su po 90 minuta u svojim posljednjim nastupima, ali nažalost to isto se ne može reći i za Muhameda Bešića, koji je i ovoga puta grijao klupu u domaćoj pobjedi Sheffield Uniteda nad Burnleyjem. Mate Jajala nije bilo u sastavu Udinesea, no ohrabrujuće je da se Rade Krunić prvi put od dolaska na San Siro našao u početnoj postavi Milana, ali sve je pokvario domaći poraz od Lazija.

Elvis Sarić i Gojko Cimirot proveli su cijeli meč na terenu u nastupima svojih klubova, dok je Haris Hajradinović igrao 70 minuta za Kasimpasu. Nimes našeg Harisa Duljevića ovog vikenda nije igrao.

Ibrahim Šehić je zabilježio četvrti ovosezonski "clean-sheet" u trijumfu Erzumspora u gostima kod Karagumruka, a s dobrom formom iz utakmice sa Grčkom naša "jedinica" potvrdila je i nastupima za svoj tim. Jasmin Burić je zabilježio pobjedu, no mrežu nije uspio sačuvati, dok je Kenan Pirić već drugu utakmicu zaredom ostao na klupi Maribora.

Dobra vijest za Prosinečkog je povratak kapitena Zmajeva Edina Džeke, a pozitivno je svakako i to što se Dijamant riješio zaštitne maske. Naravno, i kvalitetne igre Džeke su još jedna olakšica jer je najbolji bh. napadač u 13 ovosezonskih mečeva postigao šest golova i zabilježio dvije asistencije.

Ofanzivci naše selekcije vjerovatno su i najbolji dio našeg tima, makar ako je suditi prema trenutnoj formi, a to potvrđuje i statisika. Armin Hodžić je za vikend osmi put ove sezone pogodio protivničku mrežu, a na svom kontu ima i dvije asistencije.

U 15 nastupa ove sezone u svim takmičenjima za Bašakšehir Edin Višća je postigao četiri gola i upisao tri asistencije, dok Luka Menalo briljira u Sloveniji (osam golova, osam asistencija). Fudbaler Maribora Dino Hotić, koji još čeka na debi u dresu Zmajeva, proteklog vikenda zabilježio je devetu ovosezonsku asistenciju, a dao je i pet pogodaka u 23 nastupa u svim takmičenjima.

Za razliku od idealnog početka prošle sezone, Izet Hajrović se ove bori za minutažu i još čeka na prvjenac za Dinamo. Za vikend je priliku dobio od 78. minute u pobjedi Dinama (1:0) nad Interom iz Zaprešića.

Nadati se da će već narednog vikenda Zmajevi biti na višem nivou jer iako utakmice s Italijom i Lihtenštajnom nemaju veliki rezultatski značaj, lijepo bi bilo pobijediti četverostruke svjetske prvake.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.