open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Tražit će zabranu štrajka: Vlada TK nije prihvatila prijedlog zdravstvenih radnika
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je prihvatila informaciju o obavljenim pregovorima u vezi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK.
28.09.2022. u 18:40
get url
text
Vlada TK donijela odluku

Kako nezvanično saznajemo, prijedlog visine satnice, koji su na sastanku s pregovaračkim timom Vlade TK iznijeli predstavnici dva sindikata zdravstvenih radnika, danas nije prihvaćen.

- Od predstavnika reprezentativnih sindikata zaposlenih u oblasti zdravstva na području TK, zatraženo je da ponište ili prolongiraju svoje odluke o održavanju generalnog štrajka, obzirom da one nisu u skladu sa važećim propisima i Kolektivnim ugovorom te da nastave pregovore sa pregovaračkim timom Vlade ili pokrenu postupak mirenja, što je u skladu s važećim propisima - kaže se u saopćenju nakon sjednice Vlade TK.

Podsjećamo, ukoliko njihov zahtjev za povećanjem satnice ne bude ispunjen, Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije za sutra su najavili generalni štrajk. Sindikati koji predstavljaju više od 5.000 zaposlenih u javnom zdravstvu TK, prvobitno su tražili povećanje satnice sa 2,51 na tri KM, ali su tokom jučerašnjih pregovora, kako saznajemo, umanjili svoje zahtjeve. Ipak, to nije bilo dovoljno za dogovor.

- S obzirom da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području TK nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva Dajana Čolić zadužena jer da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godine - navode iz Vlade TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.