open-navfaktor-logo
search
Podrška iz Zenice
Tražimo evropske standarde za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu
U Zenici je danas održan skup podrške domovini Bosni i Hercegovini kako su ga nazvali organizatori boračka udruženja, nevladin i civilni sektor. U prohladnoj Zenici okupilo se oko hiljadu Zeničana kako bi iskazalo svoju zabrinutost trenutnom političkom situacijom ili najvećom postdejtonskom krizom od završetka agresije na suverenu BiH.
07.01.2022. u 20:39
get url
text
Zenica

Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI Federacije BiH i jedan od organizatora, u govoru je istakao kako je "ovo crvena linija koja se ne smije prijeći i kako je na narodu da stane u odbranu svoje domovine obaveza i potreba", jer su politike iz bh. entiteta Republika Srpska u posljednje vrijeme uznemirile sve građane Bosne i Hercegovine i sve podsjeća na devedesete godine kada "smo nespremni ali i odlučni dočekali agresiju i uspjeli se goloruki odbraniti od onih koji su nasrtali na ovu zemlju".

- Te iste sile ni danas ne miruju te žele podijeliti ono što se ne da podijeliti. Mi smo i sada odlučni stati na prvu crtu odbrane i uložiti svoj posljednji atom snage kako ne bi došlo do nemilih situacija, ali isto tako spremni smo domovinu, ako treba opet braniti i svojim životima jer to je naše ustavno pravo. Svi oni koji su danas u službi rasturanja i rušenja države Bosne i Hercegovine moraju znati da ne gaje iluziju da će svoju djecu i porodice pokrivati toplim jorganom, a tuđu postrojavati u redove za pokolj i silovanje. To više neće biti. Naša poruka je, mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa - poručio je Aganović i dodao:

- Pozivamo međunarodne faktore, one pozitivne, kao i faktore u Bosni i Hercegovini da se sva druga pitanja, a posebno priča o Izbornom zakonu ostave po strani dok se ne odblokira rad državnih institucija. Ukoliko se to ne desi do 1. marta, mi najavljujemo i pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da održimo centralni skup u Sarajevu. Prvog marta ove godine da građani uvedu sankcije fašističkim politikama. Mi ćemo preuzeti stvar u svoje ruke.

Na skupu se obratio i Alija Redžić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Grada Zenice.

- Hvala Americi što je proširila sankcije Dodiku. Pozivam Njemačku i Francusku, u koje imamo veliko povjerenje i nadamo se njihovoj podršci i sankcijama fašističkim politikama iz manjeg bh. entiteta. Ako izostane njihova podrška i ako tužilaštvo ne bude radilo svoj posao onda će građani morati uzeti stvari u svoje ruke - kazao je Redžić.

Iz Sarajeva, kao specijalni gost skupu podrške domovini, stigao je i Sejfudin Tokić, predsjednik Udruženja Bošnjački pokret.

- Od međunarodne zajednice tražimo samo ono što svaka država i njeni narodi imaju, tražimo samo ono što je zagarantovano evropskim standardima, evropskoj konvenciji o osnovnim ljudskim pravima i slobodama. Za sebe ne tražimo ništa drugo nego da budemo ravnopravni kao Bošnjaci, kao Bosanac i prije svega kao ljudi. U ovim teškim danima po našu domovinu vrlo je važno da se svi discipliniramo i razmišljamo kako možemo pomoći našoj domovini Bosni i Hercegovini. Naša država je ugrožena od onih koji sjede i primaju visoke plate. Ugrožena je od njihovog destruktivnog djelovanja. Neću nabrajati političare i politike koje doprinose ovako teškom stanju, ali želim reći da je danas spremnost građana Bosne i Hercegovine za odbranu države, njenog suvereniteta i integriteta i njenih granica bolja kod naroda nego kod političara. Vi preuzimate sudbinu ove države u svoje ruke, kao što je to bilo i devedesetih godina - kazao je Tokić.

Govorio je i Nihad Aličković iz Antidayton pokreta iz Sarajeva.

- Svjestan sam da se nećemo moći oduprijeti svim iskušenjima i podvalama koje se pripremaju i provokacijama koje su već učestale, ali definitivno savjet svim Bošnjacima je, da na jedno oko spavaju, a preko dana otvore oči širom i koriste svoju inteligenciju maksimalno. Ovim putem šaljem poruku Miloradu Dodiku i svima onima koji stoje iza njega kao i njegovim istomišljenicima. Bosnu će imati ko da brani, a je li se Bošnjak javi da će Bosnu da brani u medijima je to odmah poziv na rat. Odbrana moje kuće, moje domovine je moja obaveza i nema dalje od toga. Kako će ko to da shvati uopšte nas ne zanima. Nama nije do rata, jer narodu koji je preživio jedanaest genocida svakako da mu nije do rata. I, nikada mu neće biti do rata. Ali, do odbrane domovine hoće - kazao je Aličković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.