open-navfaktor-logo
search
Berač u Kini
Tražilo ga 500 ljudi: U balonu bez kontrole proveo dva dana, spašen nakon 300 kilometara
Čovjek iz Kine, koji je izgubio kontrolu nad svojim balonom sa vodikom dok je brao pinjole u Kini, pronađen je i spašen nakon što je dva dana kasnije sletio u šumu udaljen više od 300 kilometara od prvobitnog mjesta.
09.09.2022. u 08:04
get url
text
Balon

Muškarac koji se preziva Hu radio je s kolegom u nedjelju u okrugu Hailin, u provinciji Heilongđiang, kada su izgubili kontrolu nad balonom. Njegov kolega je uspio iskočiti na sigurno, ali je Hu propustio priliku i odlutao.

Pronađen je tek u utorak u devet sati ujutro po lokalnom vremenu kada je, nakon što je ušao u trag signalu njegovog mobilnog telefona, spasilačka ekipa od oko 500 ljudi iz lokalne policije i vatrogasaca, uočila njegov balon zaglavljen u drvo, izvijestio je Global Times.

- Skoro sam odustao. Hvala spasiocima, inače ne bih bio živ - rekao je Hu kineskoj državnoj televiziji CCTV.

Kazao je da mu je bilo hladno i da je bio gladan. Srećom, prošao je uglavnom bez povreda, izuzev manjih ozljeda u struku.

Upotreba balona za berbu pinjola postala je češća u Kini posljednjih godina, a povremeno se javljaju izvještaji da su berači odlutali mada niko onoliko koliko Hu, piše CNN.

Čak i bez balona koji su van kontrole, berba pinjola u Kini može biti opasan posao. Tradicionalno, berači koji nose cipele sa šiljcima penju se na drveće, koje može narasti do 20 metara, i padovi mogu biti fatalni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.