open-navfaktor-logo
search
"Capo di tutti capi"
Tražili ga 30 godina: Na Siciliji uhapšen šef Cosa Nostre Matteo Messina Denaro
Matteo Messina Denaro, koji je označen kao šef sicilijanske mafije Cosa Nostra, uhapšen je nakon više od 30 godina potrage za njim.
16.01.2023. u 11:58
get url
text

Kako piše Guardian, talijanski karabinjeri uhapsili su Denara u glavnom gradu Sicilije Palermu. Sumnja se da je bio na čelu zloglasne Cosa Nostre.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor zbog svoje uloge u ubistvima antimafijaških tužilaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine. Na istu kaznu osuđen je i zbog učestvovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu, u kojima je 1993. poginulo desetero ljudi.

Denaro, pod nadimkom "Diabolik", nakon smrti Bernarda Provenzana 2016. i Salvatorea Rine 2017. smatran je "šefom šefova" sicilijanske mafije.

- Karabinjeri su 16. januara uhapsili odbjeglog Mattea Messinu Denara u sanitarnom čvoru u Palermu, gdje je otišao na terapijski tretman - rekao je general talijanske policije Pasquale Angelosanto.

SCREENSHOT/RAINEWS.IT

Rečeno je da je Denaro godinama u bijegu vodio luksuzan način života.

U augustu 2021. Rai televizija objavila je snimak iz marta 1993. na kojoj se prvi put čuje Denarov glas dok je bio svjedok na suđenju. Nekoliko dana nakon tog suđenja Denaro je pobjegao i od tada mu se gubi svaki trag.

Godine 2002. također je u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor zbog naređivanja ubistva ili ličnog ubijanja više desetaka ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.