open-navfaktor-logo
search
Dijabetičari
Traži se da kontroliraju šećer, a rijetki imaju pravo na besplatne trakice
Mnogo je problema dijabetičara u FBiH od skidanja glukagona s esencijalne liste, skupih trakica za šećer, netolerancije kod mjerenja jedinica insulina
27.10.2018. u 14:58
get url
text

Oboljeli od dijabetesa u Federaciji, a kojih je sve više, na razne načine se snalaze kako bi ovu tešku bolest držali pod kontrolom. Naime, zdravstvena zaštita nije ujednačena i razlikuje se po kantonima. Tako u jednom kantonu samo penzioneri koji su insulinski ovisnici imaju pravo na određen broj besplatnih trakica, a ni to nije dovoljno, dok drugi na njih nemaju pravo. Ilustracije radi, kontrola šuka je od izuzetne važnosti za jednog insulinskog ovisnika i potrebno je najmanje četiri puta dnevno provjeravati nivo šećera u krvi, a te trakice nisu nimalo jeftine. Cijena je od 0,55 feninga do 1,10 KM po komadu.

Svakako se snalazimo

- U Tuzlanskom kantonu samo penzioneri koji su ovisnici imaju pravo mjesečno na 20 besplatnih trakica za šećer. Ostali koji su dijabetičari nemaju apsolutno ništa! Ni djeca nemaju sve potrebne uslove, a nažalost sve je više oboljelih od dijabetesa - govori nam Amra Azabagić, generalni sekretar Udruženja dijabetičara Tuzlanskog kantona "Plavi krug".

S obzirom da je Azabagić po profesiji medicinska sestra i radi u endokrinološkoj ustanovi ukazuje da svaki dan imaju minimalno jednog novootkrivenog dijabetičara.

- To su osobe sa povišenim šećerom u krvi, a koje će za pet do deset godina biti insulinski ovisnici, a mi u Tuzlanskom kantonu i dalje nemamo registar broja oboljelih od ove bolesti. Također, rekla bih da se ovdje odavno dijabetičarima broje jedinice insulina i toliko se tačno i izdaje. Međutim, niko ne gleda na to da pacijent prije nego sebi da insulin mora provjeriti da li sve funkcionira kako treba, je li igla uredu i pri tome ispusti četiri do pet jedinica. Ma, svakako se snalazimo, šta da vam kažem - kazala nam je Azabagić.

Pričali smo i sa Ibrahimom Delibašićem, predsjednikom Saveza dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona.

- U našem kantonu djeca koja su insulinski ovisnici imaju pravo na 1.600 besplatnih trakica za šećer na godišnjem nivou. Ona pored toga imaju svu potrebnu pažnju preko pedijatrije. Odrasli ovisni o insulinu imaju pravo na 25 besplatnih trakica za šećer mjesečno. Moram kazati kako smo prošle godine imali problema jer nije bilo glukagona.To je lijek koji mora hitno primiti svaki inzulin-ovisni pacijent u slučaju teške hipoglikemije (niskog nivoa šećera u krvi), u suprotnom, mogu nastati teške komplikacije - govori nam Delibašić.

Dodaje da su se za glukagon morali snalaziti i uspjeli ga dobiti preko prijatelja Saveza.

Svaki peti dan novootkriveni slučaj dijabetesa

- Mogli smo ga podijeliti svakoj porodici, djetetu za ne daj Bože, ako dođe do hipoglikemije. Zahvaljujući nekoliko komada u rezervi spasili smo nekoliko djece iz hipoglikemije jer ni bolnica, dom zdravlja, hitna služba, nisu imali ovaj lijek. Zbog svega tražit ćemo da se glukagon vrati na esencijalnu listu - govori nam Delibašić.

Ukazuje da ni u Zeničko-dobojskom kantonu nema zvaničnog registra o broju oboljelih od dijabetesa.

- Mi cijenimo da je taj broj prešao 15 hiljada. Mi u gradu Zenici imamo oko 40-ak djece, a na nivou kantona blizu 200 djece oboljele od dijabetesa. Nažalost, skoro svaki peti ili deseti dan, imamo novootkriveni slučaj dijabetesa - rekao nam je Delibašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.