open-navfaktor-logo
search
sIMBOL PODJELA
Travnik: Uklonjena ograda koja je dijelila dvije škole
Ukoliko se ispostavi da je uklanjanje ograde trajno, Jovičić smatra da će to biti rezultat rada aktivista i srednjoškolaca te dodatni motiv budućim generacijama
06.07.2019. u 14:35
get url
text

Uklonjena je školska ograda u Travniku, koja je bila postavljena između Mješovite srednje škole "Travnik" i Katoličkog školskog centra (KŠC) "Petar Barbarić" o kojoj su domaći i svjetski mediji izvještavali kao o simbolu etničkih podjela u bh. obrazovanju - "dvije škole pod jednim krovom", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Direktor KŠC-a Željko Marić danas nije odgovarao na telefonske pozive, a bivši učenik KŠC-a Andrej Jovičić nada se da se radi o trajnom uklanjanju ograde koja je dijelila učenike dviju škola.

- Ovo nije prvi put da se ograda uklanja. Sjećam se, kada sam bio u osnovnoj školi, na par dana je bila uklonjena, ali radi zamjene dotrajalih drvenih stubova, koji su bili zamijenjeni novim, čvršćim - betonskim stubovima. Bojim se, da je i sada isti taj slučaj, ali se, ipak, nadam da je medijski, građanski i učenički pritisak bio u toj mjeri, da se čitavo dvorište ogradi i da svi učenici budu zaštićeni od prometnice i rijeke Lašve, što je i prvobitno navedeno kao razlog za njeno postavljanje - ističe Jovičić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ukoliko se ispostavi da je uklanjanje ograde trajno, Jovičić smatra da će to biti rezultat rada aktivista i srednjoškolaca te dodatni motiv budućim generacijama.

- Ukoliko se ispostavi da se ograda trajno uklanja ili da se čitavo dvorište ograđuje, za buduće generacije bi to trebalo značiti da se svaki trud i zalaganje isplati, koliko god puta pomislili da je to borba s vjetrenjačama. Već se vidi napredak, u odnosu na vrijeme kada sam ja bio učenik Gimnazije, tako da obje škole surađuju bolje no ikada, održavaju se zajednički kampovi, seminari i radionice, što me, zaista, raduje - naglašava Jovičić.

Zbog višegodišnjeg zastoja u izgradnji srednjoškolskog centra, više od 900 učenika Mješovite srednje škole "Travnik", dijeli zgradu sa KŠC-om "Petar Barbarić", koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije. To je i potvrđeno nizom sudskih presuda, kojima je i naložen povrat zgrade Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Neriješeni imovinski odnosi ostavili su traga na zgradi čija izgradnja je počela davne 1882. godine, i u kojoj je osnovana jedna od najstarijih gimnazija u Bosni i Hercegovini, pa je, uz postavljenu ogradu, na zgradi dvobojna fasada - žuta za Mješovitu srednju školu "Travnik", a plava za KŠC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.