Kako je tom prilikom istaknuto, travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju BiH. U tom razdoblju 529 pripadnika Armije RBiH i 49 civila iz općine Travnik izgubilo je živote, dok se 602 pripadnika RBiH nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Munir Karić kazao je da ono što se dogodilo u proteklom ratu ne smije biti zaboravljeno.

- Moramo znati i pamtiti šta nam se dogodilo, kada, kako, gdje i zašto, ali ne smijemo živjeti u prošlosti. Moramo živjeti u sadašnjosti i planirat našu budućnost, čuvajući našu domovinu, te uporno raditi na opstanku, rastu i razvoju - poručio je Karić.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić također je istaknuo da se prošlost ne smije zaboraviti te da se sjećanje mora prenijeti na mlađe generacije.

- Imamo obavezu odati počast, ne samo onima koji su stradali u Velikoj Bukovici, već i onima na cijelom području općine Travnik, kao i u cijeloj BiH - naglasio je načelnik.

Manifestaciju su organizirale boračka udruženja u saradnji s Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, mjesnim zajednicama i javnim ustanovama.