open-navfaktor-logo
search
Dogovor
Transport gasa: Umjesto u Srbiju, 900 hiljada KM ide na Pale, potrošači BH-Gasa neće ništa dodatno plaćati
Dio sredstava koje smo plaćali Srbijagasu za transport, sada ćemo plaćati Gas prometu Pale, i to godišnje iznosi oko 900 hiljada maraka. Dakle, nema izdvajanja dodatnih sredstava za transport gasa, nego se transport za 19 kilometara kroz RS, plaća Gas prometu, a ne Srbijagasu, pojasnio je Salkić
03.10.2019. u 11:11
get url
text

-Cilj oko jučerašnje rasprave o zavrtanju gasa bio je uvođenje Gas prometa Pale, kao novog subjekta na transportnom sistemu gasa u Bosni i Hercegovini - kazao je za Faktor Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

Ugovor koji je jučer potpisan između Gas prometa Pale i BH-Gasa neće ništa koštati potrošače, a ni BH-Gas.

- Dio sredstava koje smo plaćali Srbijagasu za transport, sada ćemo plaćati Gas prometu Pale i to godišnje iznosi oko 900 hiljada maraka. Dakle, nema izdvajanja dodatnih sredstava za transport gasa, nego se transport za 19 kilometara kroz RS, plaća Gas prometu, a ne Srbijagasu – pojasnio je Salkić.

Dva su problema bila koja su se morala paralelno rješavati na jučerašnjem sastanku.

- Jedan je bio sa Srbijagasom, a ptrma našem mišljenju, ispostavili su nam jedan politički zahtjev, a to je da se primopredaja gasa obavlja na sredini rijeke Drine, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Nemoguće je tenički bilo šta uraditi na sredini rijeke. Ovaj problem BH-Gas sa Srbijagasom rješavao je cijelu godinu. Kada su stvari krenule u eskalaciju sa Gas prometom Pale, u Srbijagasu su shvatili da moraju ublažiti svoje zahtjeve i krenuli smo da pronađemo kompromisno rješenje i Srbijagas je napravila kompromis sa BH-Gasom – kaže Salkić.

Drugi problem koji se rješio na jučerašnjem sastanku bila je dionica transporta gasa od stanice u Zvorniku, ističe Salkić i dodaje:

- Do gasne stanice u Zvorniku BH-Gas je plaćao transport Srbijagasu. Kompromis je bio da se umanji iznos troška koji BH-Gas plaća Srbijagasu, a da se taj iznos plati Gas prometu Pale. Srbijagas i Gas promet Pale trebaju se dogovoriti je li Šepak na granici između dvije zemlje primopredajno mjesto gasa. BH-Gas to ne interesujuje gdje ko od ove dvije firme preuzima transport gasa, mogu to uraditi i na Mjesecu ako žele. Nama je važno da se primopredaja ne vrši na sredini rijeke Drine i tek onda smo mogli nastaviti razgovore sa Gas prometom Pale – kazao je Salkić.

Gas promet gazduje sa 19 kilometara transportne mreže i to je vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a evo kako je po objašnjenju Salkića Gas promet preuzeo gazdovanje ovom dionicom.

- Od prije rata Srbijagas, odnosno nekadašnji Nis-gas, gradio je cjevovod od granice sa Mađarskom do primopredajne stanice u Zvorniku. Tih 19 kilometara u zemljišnim knjigama Bosne i Hercegovine vodilo se na kompaniji Srbijagas, što znači da je bilo vlasništvo Srbije. Prošle godine je Srbijagas, tih 19 kilometara gasovoda, prebacila kao osnivački ulog u Gas promet Pale i praktično Gas promet je postao vlasnik spomenutih 19 kilometara gasovoda – kaže Salkić.

Ugovor između BH-Gasa i Gas prometa Pale jučer je prvi put potpisan, a prijetnje o zavrtanju gasa traju nekoliko godina.

-U sve je bila upletena i politika iz Republike Srpske, ali mi nismo željeli da se upuštamo u tu priču i kao dvije firme postigli smo dogovor bez političkih uplitanja. Istina je da su iz Gas prometa stalno ponavljali da BH-Gas nije s njima potpisao ugovor. Kako može isteći ugovor, kada ga nikada nismo ni potpisali sa Gas prometom do jučer. Nikakvog ugovora između nas nije nikada ni bilo o transportu gasa i sve smo uredno plaćali Srbijagasu, a sada smo njima umanjili 900 hiljada maraka i to se prebacuje na račun Gas prometa Pale – zaključio je Salkić.

Na jučerašnjem sastanku, kako su prenosili mediji, prisustvovali su i "predstavnici Evropske komisije".

- Ne znam ko su bili predstavnici iz Evropske unije i ko ih je zvao. Znam da su došli iz zgrade Evropske unije na Skenderiji, a koliko znam, tamo nije sjedište Evropske komisije već Delegacije EU-a. Oni su se iznenada pojavili i korektni su bili na našem sastanku. Čak su prilikom sastanka utjecali na smirivanje pregovarača, kada bi došlo do malo napetije situacije. Kada se politika uključi u ovakve slučajeve, onda dolazi i do problema – otkrio nam je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.