Također im je nejasno da li će vanredno povećanje dobiti u junu ili u julu...

VEZANI TEKST - Penzije u Federaciji bit će povećane ukupno za 11 posto, redovno 7,3, a vanredno 3,5 posto

- Nije povećanje 11 posto, već 10,80. U ponedjeljak u Zenici imamo Izvještajno-izbornu skupštinu na kojoj bi trebalo da budu Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, i predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić pa ćemo ih pitati o tih 11 posto.

Ne znam kako će ih objasniti jer 7,3 plus 3,5 jednako je 10,80. Penzionerima je veliko tih 0,2 posto na penzije - govori nam Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, a koji je i član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Mustafa Trakić 

Kaže kako se prvobitna obećanja Vlade FBiH i konačno doneseni procenti znatno razlikuju.

- Zato nismo zadovoljni, već smo razočarani, ogorčeni i zatečeni. Bilo je najprije rečeno da će se kod redovnog usklađivanja 15. aprila penzije povećati za 8,6 posto, pa je bilo 8,4, onda se došlo do 8,1, a na kraju ispade 7,3 posto. Dobro su "osunetili" te procente. Ukupno sa vanrednim povećanjem nije ni 11 posto - govori Trakić.

On je ipak pojasnio kada će penzioneri i na koji način dobiti redovno povećanje, a kada vanredno.

- Uvećane aprilske penzije za 7,3 posto penzioneri će dobiti 5. maja. Pored toga, retroaktivno će im se isplatiti i razlika od 7,3 posto za mjesece januar, februar i mart - kaže Trakić.

VEZANI TEKST - Evo koliko puta su penzije u FBiH povećane u vrijeme sadašnje Vlade FBiH

Primjera radi, minimalna penzija koja je sada 382,18 KM bit će povećana za 27,88, a što je 410 KM. Nosilac minimalne penzije će po 27,88 KM dobiti i za januar, februar i mart.

- E sada, penzioner čija će minimalna penzija sa povećanjem od 7,3 posto iznositi 410 KM, u julu će junsku penziju dobiti uvećanu za 14,35 KM, pa će njegova penzija biti 424,35 KM.

Ovo je model na osnovu kojeg i ostali penzioneri sebi mogu izračunati za koliko novca će im redovno biti povećane penzije, a na taj iznos dodati još 3,5 posto koji će dobiti u julu - kazao je Trakić.