Ponedjeljak, 26.02.2024.
h

Tragom peticije uglednih autora upućene Evropskoj komisiji: I bh. umjetnici traže zaštitu autorskih prava

I sam sam potpisnik ove peticije, ali ne preko Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), nego preko HDS ZAMP-a, kaže Pecikoza. Još uvijek smo zemlja koja se bori za zaštitu autorskih prava, što znači da smo još uvijek na početku, kaže Mustafić  

Piše Denis Zeba

Zaštiti autorskih prava posvećuje se sve više pažnje u svijetu, ali naša zemlja nikako ne može da uhvati korak o tom veoma važnom pitanju. Tako je nedavno potpredsjednik Evropske komisije Andrus Ansip primio peticiju s više od 20.000 potpisa evropskih autora, kojom se traži pravednija raspodjela vrijednosti od korištenja kreativnog sadržaja online i ukidanja zakonske rupe, kojom velike tech korporacije iskorištavaju kreativni potencijal autora.

Mizerna naknada

Među potpisnicima, uz imena kao što su Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Imogen Heap, Agnieszka Holland, Hooverphonic, Ennio Morricone i Mikis Theodorakis, nalazi se i 130 kreativaca iz Hrvatske, većinom muzičkih autora poput Zlatana Stipišića Gibonnija, Darka Rundeka, Huseina Hasanefendića Husa, Tončija Huljića, filmskih autora poput Igora Mirkovića, Ognjena Sviličića...

Svoj potpis su dali posredovanjem udruženja HDS ZAMP, člana evropskog udruženja društava za kolektivno ostvarivanje prava GESAC i pokretača inicijative. Filmske reditelje je za ovu akciju okupilo Društvo hrvatskih filmskih reditelja (DHFR), koje je član CISAC-a, krovnog svjetskog autorskog udruženja. U pismu se navodi kako su dominantne tržišne korporacije, poput YouTubea, izgradile svoju platformu na sadržaju za kojeg autor uopće ne ostvaruje naknadu ili je ona, u najboljem slučaju, mizerna. Time cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja nezaustavljivo jure prema vlastitoj propasti, a kao nosioci sektora koji nudi značajne mogućnosti zapošljavanja i privrednog prosperiteta, autori zahtijevaju dubinsku reformu i prilagođavanje legislative o kojoj EK odlučuje 21. septembra.

Kolateralna korist

- I sam sam potpisnik ove peticije, ali ne preko Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), nego preko HDS ZAMP-a čiji sam također član. Nisam upoznat da li su se AMUS ili druge organizacije u BiH priključile ovoj peticiji. Rješavanje autorskih prava veoma je bitno u svijetu. Nadam se da ćemo mi imati kolateralnu korist i da će evropski zakoni biti prenijeti u BiH. Generalno, autorski rad je u velikoj opasnosti - kaže hitmejker Fahrudin Pecikoza.

Kontaktirali smo i Dinu Mustafića, reditelja i doskorašnjeg direktora Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

- Ovim problemom treba se baviti nekoliko asocijacija organiziranih unutar strukovnog socijalnog lanca. Nisam informiran da li su oni pisali peticije. Znam da smo mi još uvijek zemlja koja se bori sa zaštitom autorskih prava i još uvijek smo na početku. To je jedan od preduvjeta za evropske integracije. Mislim da smo jako daleko od bilo kakvog dogovora između autora i poslovne zajednice u širem smislu - kaže Mustafić.

Upućeno pismo podrške GESAC-u

Svoje mišljenje o problemu i peticiji dala nam je Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a.

- AMUS je relativno mlada kolektivna organizacija, pa kao takva još uvijek nije članica GESAC-a (Evropskog udruženja društava za kolektivno ostvarivanje prava), koji okuplja najveće evropske kolektivne organizacije. Zato autori muzičkih djela iz Bosne i Hercegovine putem AMUS-a nisu učestvovali u ovoj peticiji. Ipak, AMUS je na adresu GESAC-a, kao pokretača petcije #makeinternetfair, uputio pismo podrške u kojem je istakao kako i autori muzičkih djela iz naše zemlje, poput svojih kolega iz cijele Evrope, pa i svijeta, trpe velike gubitke zbog iskorištavanja njihovog kreativnog rada na internetu. Nadamo se da će ova peticija utjecati na adekvatnu zakonsku reformu u ovoj oblasti - kaže Trnčić.

(Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh