open-navfaktor-logo
search
Filmska scena
Tragom jednog ratnog snimka: Saznali smo ko je djevojka kojoj je general Izet Nanić poklonio cvijet
Da je rahmetli general Izet Nanić Amerikanac, do sada bi u Holivudu bilo snimljeno desetak filmova o njemu. Rambo je njihov izmišljeni filmski lik. Mi imamo ratnike poput Izeta Nanića i mogli bismo da snimamo filmove o ratnim herojima bez ikakvih izmišljanja. Ali, kao i u mnogim drugim oblastima smo zakazali.
05.08.2020. u 19:30
get url
text
get url
text

Svi znamo da je general Nanić bio hrabar i neustaršiv borac, ratnik, komandant. Bio je i dobar čovjek, nježna duša. Tome svjedoči i antologijski snimak sa smotre 505. viteške brigade, na kojoj se vidi kako komandant Izet Nanić, koji predvodi svoju brigadu, djevojci koja stoji pokraj puta poklanja cvijet ljiljan. Tu filmsku scenu snimio je Agan Skenderović Braco, tadašnji načelnik Informativne službe 505. viteške brigade.

- Snimak je nastao 4. aprila 1994. godine. Sve je to bilo spontano. Stotinjak metara prije jedan dječak, mislim da se preziva Šarić, dao je ovaj žuti cvijet komandantu, a on ga je potom poklonio djevojci. Prvi put snimak je javno emitovan u oktobru 1995. na državnoj televiziji. Osim što sam bio načelnik Informativne službe 505.brigade, bio sam i snimatelj, fotograf, novinar i sve što je trebalo - ispričao nam je autor snimka Agan Skenderović Braco, od koga smo saznali i ko je djevojka kojoj je general Izet Nanić poklonio cvijet.

Snimatelj Agan Skenderović Braco 

Riječ je o Sabini Šahinović, danas Nanić, supruzi Huseina Nanića, prvog načelnika općine Bužim.

I Sabina nam je potvrdila da je sve bilo spontano, da ništa nije dogovarano. U to vrijeme i sama je bila pripadnica Sanitetske službe i vojnog stacionara 505. brigade. Kako kaže, tek dva dana nakon tog događaja saznala je da je sve to snimljeno.

- Rahmetli komandant je jako cjenio svakog pripadnika brigade pa tako i mene. Cvijet je dobio nekih stotinjak metara prije od nekog djeteta. Bio je jako obazriv prema svakome. Vjerovatno je pomislio da baš i ne ide, ne priliči da vodi stotine vojnika na stadion i nosi cvijet u ruci, a opet bilo bi ružno da ga baci. E onda ugleda nekog iz brigade i na tako suptilan način riješi se cvijeta, a da ne povrijedi dijete od kojeg ga je dobio - ispričala nam je Sabina Šahinović - Nanić.

Sabina Šahinović-Nanić

Sabina Šahinović-Nanić je laboratorijski tehničar. Danas radi u struci, u Domu zdravlja Bužim. Sa suprugom Huseinom ima dvoje djece. Rahmetli Izet Nanić i Husein Nanić su bliski rođaci, amidžići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.