Kontinuiran uspjeh

Broj brzorastućih kompanija uvećan za 101 posto: Priznanja za najbolje

Objavljeno: 20.03.2019. u 16:40

Brzorastuće kompanije su one koje su u posljednje tri godine imale kontinuiran uspjeh poslovanja

Poslovati, kontinuirano rasti i razvijati se, izazove pretvoriti u prednost, viziju pretočiti u ostvarenje, izazov je koji je uspješno savladalo 1.216 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini u 2017. godini. Samo godinu ranije broj brzorastućih u BiH je bio 667.

Ovo je jedan od razloga zbog čega Poslovne novine drugu godinu zaredom realizuju projekt „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“ u saradnji sa analitičkim partnerom LRC-om, uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH, u partnerstvu sa NLB bankom. U sklopu projekta organizovat će i konferenciju na kojoj će dodijeliti priznanja kompanijama koje su ostvarile složenu stopu godišnjeg rasta (CAGR) veću od 10 posto.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, izjavio je danas novinarima da je broj brzorastućih kompanija u BiH u odnosu na godinu ranije viši za 101 posto. Ove kompanije u 2017. godini zapošljavale su 71.070 radnika, te ostvarile izvoz od 1,9 milijardi KM.

- Poslovne novine već dugi niz godina prate rast i razvoj uspješnih kompanija, čije rezultate kroz projekte i kampanje plasiramo javnosti u BiH, ali i u zemljama regiona. Brzorastuće kompanije su generirale nova radna mjesta, te tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada, u vremenu kada mnogi žele otići iz zemlje. Mnoge od ovih kompanija prevazišle su lokalnu sredinu i posluju na regionalnim, evropskim, pa i svjetskim tržištima - rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta i glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina najavila je i prvu poslovnu konferenciju pod nazivom "Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju", koja će se održati 25. aprila 2019, a na kojoj će biti dodijeljena priznanja za brzorastuće kompanije.

- Kroz konferenciju i panele ukazat ćemo na važnost brzorastućih kompanija, osobito donositeljima političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažnog poticanja zapošljavanja i digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije i BDP-a. A jedna od važnih tema o kojoj će se dogovoriti bit će sigurnost dokumenata i elektronski potpis – rekao je.

Prisutnima se, pored ostalih, obratila Adna Sejmen iz City Špeda, koji je već drugu godinu zaredom specijalni partner projekta.

- Preduzeća u našoj branši moraju biti proaktivna, agilna i da za svaki pojedinačni slučaj osiguraju najbolje uslove za efikasan i efektivan transport. Upravo ovakav model poslovanja je utjecao na to da se City Šped posljednjih godina svrstava među brzorastuće kompanije, jer kvalitetno i odgovorno pružanje usluga principi su koji uprkos nezahvalnom ambijentu za poduzetništvo u BiH, daju rezultate – kazala je.

Za april Poslovne novine pripremaju i specijalnu publikacija u kojoj će biti objavljene analize i rang-liste brzorastućih u BiH i zemljama regiona.

Brzorastuće kompanije su one koje su u posljednje tri godine imale kontinuiran uspjeh poslovanja, koji između ostalog podrazumijeva rast prihoda, zaposlenih, te rast dobiti posljednje dvije godine, bez blokada transakcijskih računa na dan rangiranja, bonitetne ocjene 3, 4 ili 5, te prihod 2017. godine viši od 300.000 KM. Upravo ovakve kompanije predstavljaju pogonsko gorivo razvoja svake države pa i naše, i kao takve trebaju da budu prepoznate i priznate kao važan faktor u razvoju ekonomije.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije