open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni rezultatom
Tragedija u Nigeriji: Navijači napravili haos, preminuo doktor FIFA-e
Fudbalska reprezentacije Nigerije nije uspjela da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Katar.
30.03.2022. u 13:10
get url
text

Nakon remija sa Ganom (1:1) koja je na ovaj način osigurala nastup na Mundijalu, na Abuja nacionalnom stadionu došlo je do općeg haosa.

Navijači Nigerije su u bijesu utrčali na teren, lomili su i palili šta su stigli u poptunom haosu koji je nastupio.

U srijedu ujutro stigla je još strašnija vijest. Kako piše Sportklub Fudbalski savez Zambije potvrdio je vijest da je doktor Joseph Kabungo, koji je na utakmici bio kao zvanično lice Afričke fudbalske konfederacije, preminuo od posljedica zadobijenih u stampedu na stadionu.

Došlo je i do velikog sukoba sa policijom koja je ispaljivala i suzavac. Navijači Gane koji su bili na tribinama, kako se navodi u brojnim izvještajima, napadnuti su u više navrata dok su gostujući igrači bili prinuđeni da pobjegnu sa terena zasuti flašicama i raznim predmetima sa tribina.

- Fudbalski savez Zambije pridružuje se cijelom fudbalskom svijetu u žaljenju za doktorom Josephom Kabungom.

Doktor Kabungo, FIFA i CAF zvanični doktor, bio je na dužnosti na Abuja stadionu na revanš meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Nigerije i Gane koji je završen rezultatom 1:1 - navedeno je u saopćenju FS Zambije.

Detaljan uzrok smrti doktora nije naveden.

- Smatramo da je previše rano da špekulišemo o razlozima njegove smrti, sačekat ćemo zvanične izvještaje CAF-a i FIFA-e koji će utvrditi šta se i kako tačno dogodilo. Bio je posvećen svom poslu i cijenjen i voljen u fudbalskoj zajednici. Njegova smrt je veliki gubitak. Bio mi je prijatelj i neko ko je bio oslonac brojnim generacijama igrača i svojoj porodici. Bio je jedna od najboljih predstavnika Zambije na svjetskim događajima - rekao je predsjednik FS Zambije Andru Kamanga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.