open-navfaktor-logo
search
Pokrajina Poni
Tragedija u Burkini Faso: U eksploziji u nelegalnom rudniku zlata 60 poginulih
Oko 60 ljudi poginulo je, a više desetaka ranjeno u eksploziji u nelegalnom rudniku zlata na jugozapadu Burkine Faso, saopćila je državna televizija pozivajući se na izjave lokalnih zvaničnika.
22.02.2022. u 07:58
get url
text

Uzrok eksplozije u pokrajini Poni još nije utvrđen, kazao je visoki regionalni povjerenik Antoine Douamba za državnu televiziju, prenosi Reuters.

Slike prikazuju veliko područje zahvaćeno eksplozijom puno porušenog drveća i uništenih limenih kuća, tijela razbacanih po zemlji, pokrivenih tepisima.

Nije poznato o kojoj se tačno vrsti rudnika zlata radi.

Burkina Faso dom je velikih rudnika zlata pod upravom međunarodnih kompanija, ali i stotina manjih, nelegalnih rudnika koji funkcioniraju bez nadzora ili regulacija.

Takva mjesta često zapošljavaju i djecu, a nesreće su česte.

Burkina Faso, jedna od najnerazvijenijih država svijeta, na meti je napada islamističkih grupa povezanih s Al-Qaidom i tzv. Islamskom državom, koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad rudnicima kako bi finansirali svoje djelovanje.

Do eksplozije u ponedjeljak došlo je na mjestu stotinama milja udaljenom od njihovih uobičajenih aktivnosti i za sada nema znakova da je povezana sa islamističkim militantima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.