Tragedija pjevača popularne grupe: ABBA je bila fenomen, ali on se toga ne sjeća

objavljeno: 04.03.2018. u 17:30

Bjoern Kristian Ulvaeus je pjevač, kompozitor, tekstopisac i gitarist koji se proslavio kao jedan od osnivača i članova grupe ABBA. No, njegova uspješna karijera i pjesme kojima je švedska grupa osvajala svijet, njemu su uspomene kojih se više ne može sjetiti.

Ulvaeus u svojoj 72. godini pati od teške demencije. Iako navodno relativno normalno živi i može brinuti sam za sebe muzičar se svoje slavne karijere jedva može prisjetiti.

Kao tinejdžer je za 13. rođendan na poklon dobio gitaru, te je bio član grupa The Hep Stars i The Hootenanny Singers. Kroz bendove je 1966. godine upoznao i Bena Anderssona s kojim je uskoro ostvario saradnju. Shvatili su da se odlično nadopunjavaju kao autori i kompozitori te su počeli raditi na zajedničkim pjesmama.

Uskoro su upoznali i svoje buduće supruge i članice benda - Agnethu Ase Faltskog i Anni-Frid Lyngstad. Ulvaeus i Agnetha su se oženili 1971. godine, a razveli 1979. godine te imaju djecu Lindu i Petera, a samo godinu nakon razvoda oženio je novinarku Lenu Kallersjo s kojom je i dalje u braku. Dobili su kćeri Emmu i Annu.

 

Happy birthday to their daughter Linda Ulvaeus?? #abba #agnethafältskog #björnulvaeus #lindaulvaeus

A post shared by Agnetha Fältskog (@agnetha_lovers) on

Jedna od zanimljivih "crtica" iz života i poslovanja grupe koja se proslavila pjesmama poput "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen" i "Waterloo" jest i način na koji su izbjegavali plaćati porez. Švedski zakoni propisali su da ukoliko je odjeća toliko suluda da je nitko ne bi nosio 'po vani' onda se na nju ne treba plaćati porez.

- Ako se mene pita mi smo izgledali kao da smo potpuno ludi, niko se na pozornici nije mogao obući ludo kao mi - rekao je jednom Ulvaeus objasnivši ABBA-in poznati luckasti izgled i imidž.

- Najdraža njegova pjesma mi je "The Winner Takes It All" jer ju je napisao o našem razvodu i raspadu ljubavi, zato mi je nekako tužna, ali i bliska - rekla je svojedobno Agnetha koja s bivšim suprugom i kolegom iz benda već dugo ne razgovara već su se godinama viđali samo na rođendanima djece.

Samo dvije godine nakon razvoda, 1982. godine ABBA je 'odradila' svoj posljednji nastup. Nakon raspada grupe ženske članice su otišle svaka svojim putem, dok su Benny i Bjorn nastavili sarađivati. Napisali su mjuzikle "Mamma Mia", “Kristina fran Duvemala” i “Chess”, ljubavnu priču koja se događa u vreme ”Hladnog rata”. Za veliki hit mjuzikl "Mamma Miu" su dobili i pet nominacija za nagradu Tony.

Danas se Bjoern Kristian Ulvaeus ne može niti sjetiti kada su sa pjesmom "Waterloo" osvojili Euroviziju 1974. godine. Ne sjeća se natjecanja, pobjede niti histerije koja je uslijedila. Događaje mu prepričava njegova druga supruga koja je pak priču milion puta čula od Bennyja Anderssona.

- Kao da nisam bio tamo - kaže pjevač koji je počeo obolijevati u kasnim pedesetim, a bolest je vrlo brzo napredovala iako je pokušao sve - hipnozu, lijekove, posebnu prehranu, žute naljepnice po stanu koje ga na sve podsjećaju... Njegova supruga kaže da vrlo često proučavaju fotografije iz prošlosti, a on u čudu sluša o svojim uspjesima i avanturama. ABBA je prodala više od 400 miliona ploča širom svijeta.