Tradicionalni orkestar pri uniji "Mehter" sastava Turskih oružanih snaga (TSK), upriličit će koncerte u više gradova Bosne i Hercegovine, a onaj prvi, na Baščaršiji bit će održan u srijedu 22. juna s početkom u 16 sati.

"Mehter" će imati priliku pogledati i poslušati i Mostarci i to dan kasnije, u četvrtak, kod Starog mosta u 16 sati. U petak u 17 sati koncert "Mehtera" će moći pratiti Zeničani, u Turskom parku u Zenici.

Isti orkestar će nastupiti i na ovogodišnjoj Manifestaciji "512. Dani Ajvatovice", u Donjem Vakufu i Pruscu.

"Mehter" će, već po tradiciji, učestvovati na defileu koji će obilježiti prolazak konjanika kroz Donji Vakuf, u subotu, 25. juna u poslijepodnevnim satima. Hiljade građana imat će priliku pratiti nastup ovog orkestra i na centralnom događaju ovogodišnje Ajvatovice, na platou u Pruscu, u nedjelju 26. juna.

"Mehter" je, inače, naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. "Mehter" se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.