open-navfaktor-logo
search
Savez pčelara TK
Tradicionalni sajam "Medena" na Trgu slobode u Tuzli
Na Trgu slobode u Tuzli u petak prijepodne otvoren je 15. sajam meda "Medena", koji tradicionalno organizuje Savez pčelara Tuzlanskog kantona. U najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH registrovano je 1.500 pčelara, koji imaju oko 30.000 košnica.
04.09.2020. u 11:49
get url
text

Pčelari iz Tuzlanskog kantona su od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK imali poticaje od 6 KM po košnici, a nakon pregovora sa aktulenim ministrom Mustafom Šakićem poticaj po košnici je povećan na 15 KM.

- Pčelari u TK, ali i drugim kantonima, imaju problem sa federalnim nivoom, jer su poticaji mali i postoji jedan neshvatljiv odnos. Oni daju poticaje za pčelare koji imaju 20 košnica i više, a u Tuzlanskom kantonu poticaje dobijaju pčelari koji imaju 15 i više košnica - objašnjava Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori TK.

Od 1992. godine postoji pčelarstvo "Pirić". Proizvodnja i plasman meda i drugih proizvoda su jedini izvor primanja ove porodice iz Tuzle.

- Ovo je jedna od najgorih godina. I prošla godina je bila katastrofalna, ali je ova gora. Kiša nas je uništila, ali će se u budućnosti zavisiti od ljudi. Ukoliko budu ovako intenzivne klimatske promjene plašim se da ćemo ostati i bez pčela i bez meda - kaže Dženana Pirić.

Poticaji u BiH su najviši u Brčko distriktu BiH. Ramo Rendić kaže da tamošnji pčelari imaju 30 KM poticaja po jednoj košnici.

- Korona nije imala utjecaj na ovako lošu godinu. Kod nas nije bilo zabranjeno kretanje pčelarima, kao u nekim drugim zemljama. Ova godina je kišna i vremenske prilike su te koje nam nanose zlo. Nama će, zahvaljujući poticajima, biti nadoknađeni troškovi, moći ćemo preživjeti, ali je veoma težak položaj svih drugih pčelara u drugim dijelovima BiH - kaže Rendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.