open-navfaktor-logo
search
Prijateljstvo
Tradicionalni iftar okupio mlade iz Mostara i Hercegovine, te prijatelje iz Turske
Stotine postača iftarilo je i podijelilo iftarske radosti, a nakon iftara zajedno su klanjali i akšam-namaz
18.05.2019. u 22:53
get url
text

U organizaciji Info-servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar organiziran je još jedan u nizu zajednički iftar, koji svake godine okuplja stotine mladih iz Mostara i čitave Hercegovine.

Svih ovih godina organiziran je u prekrasnom ambijentu mostarske starogradske jezgre, platou ispod Starog mosta, ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika i kiše organizatori su iftar "prebacili" u salu Osnovne škole u Zaliku. Ove godine je partner Crveni polumjesec Republike Turske.

Stotine postača iftarilo je i podijelilo iftarske radosti, a nakon iftara zajedno su klanjali i akšam-namaz. Vremenske neprilike nisu spriječile mlade da se okupe u najvećem broju.

Aldin Hero, ispred Info-servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, ističe da se broj postača na ovom iftaru iz godine u godinu povećava.

- Uvijek je do sada falilo iftara, ali ove godine prijatelji iz Turske su se pobrinuli da ne bude tako, te je osigurano više od hiljadu iftara - istaknuo je Hero.

Prema riječima predsjednika predstavništva Crvenog polumjeseca Republike Turske Kayseri Shener Sheredži, koji su finansirali iftar, pripremljeno je 1.400 iftara. Zahvalio se na gostoprimstvu, te istaknuo da mu je čast što je turski i bh. narod večeras zajedno, te prenio pozdrave predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana.

Zahvalivši se prijateljima iz Turske, glavni imam Medžlisa IZ Mostar Dino ef. Maksumić istaknuo je važnost okupljanja mladih.

- Želimo okupiti omladinu oko nas i islamskih lijepih vrijednosti. Želimo mladima kazati da ostanu ovdje jer nad Bosnom se nadvio neki mračni plašt, koji govori da ovdje nema perspektive. Naravno, mi ovim želimo kazati da nije tako - poručio je Maksumić.

Nakon iftara upriličen je kulturno-zabavni program uz najljepše ilahije mladih polaznika Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Za vrijeme održavanja iftara, UNESCO-ov spomenik Stari most, osvijetljen je bojama Republike Turske, a na pročelju mosta izvješena je zastava Crvenog polumjeseca iz Kayserija u znak zahvale prijateljima iz bratske zemlje.

Podsjetimo, Generalni konzulat Republike Turske, Institut Yunus Emre Mostar i Općina Bursa organiziraju drugi tradicionalni iftar prijateljstva koji će se održati 21. maja na platou ispod Starog mosta.

{$galerijaFotografija}

DSC-4424.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.