Tradicionalni Božićni koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo poklon voljenom gradu

objavljeno: 03.01.2018. u 12:24

Tradicionalni Božićni koncert u organizaciji Srpskog prosvjetno-kulturnog društva “Prosvjeta“ bit će održan 5. januara u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa početkom u 20 sati.

Član Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta“, Slobodan Šoja, tim povodom kazao je da je ovogodišnja koncepcija koncerta simbolička, te da je želja sarajevskih Srba da kroz kulturu i duhovnost na početku 2018. godine podare svom voljenom gradu veliki kulturni događaj.

- Simbolička je koncepcija programa, ustvari jedna poruka 'Prosvjete' i sarajevskih Srba. Božićni koncert održava se uvijek na početku godine, 5. januara. To je faktički prvi veliki kulturni program u najprestižnijoj sali u BiH. To je ustvari bila želja sarajevskih Srba i 'Prosvjete' da kroz kulturu i duhovnost naprave događaj, koji će biti univerzalnog karaktera i da na taj način svom voljenom gradu podare prvi veliki kulturni događaj i da se pamti tokom cijele ove godine do narednog koncerta - kazao je Šoja.

Dodao je da je simbolički aspekt ovog koncerta u tome što počinje sa pravoslavnom duhovnošću, a za to će biti zadužena 'Sloga', veliko srpsko pjevačko društvo, koja slavi 130 godina postojanja.

- Oni će napraviti uvod, koji će biti zaista ono što se zove božićno slavlje, kroz duhovnost, kroz liturgijsku muziku. Poslije toga imamo nešto što je ustvari poruka 'Prosvjete', a to je otvaranje prema svijetu i ekumenizmu. Ide pjesma koju je komponovao fra Slavko Topić, gvardijan Franjevačkog samostana svetog Ante, koja je jedna univerzalna duhovna pjesma. Njom prelazimo u taj drugi dio, koji je naša poruka otvaranja prema svijetu i prema drugima. Poslije toga ide program koji će biti nevjerovatno romantičan – najavio je Šoja.

Za posljednji dio koncerta zaduženi su bariton i prvak sarajevske opere Marko Kalajanović i mladi kompozitor Toni Toplan, koji je radio orkestraciju za ruske romanse, te Gudački orkestar SPKD “Prosvjeta“, kojem će ovo biti prvi javni nastup.

- Prošle godine mi je bilo jako veliko zadovoljstvo, a ove je još veće s obzirom na obim programa i ozbiljnost kompozicija. Iz prostog razloga što smo još prije nekoliko mjeseci vrlo entuzijastično krenuli u pripremu ovog koncerta, da se napravi koncert koji će biti pitak i pristupačan svima. Iz tog razloga smo, pored sjajnog duhovnog dijela koji počinje hor 'Sloga' i fantastičnog prelaza jedne sjajne kompzicije, koju će izvesti sopran Narodnog pozorišta u Sarajevu Katarina Kikić, koncert završiti najpoznatijim ruskim romansama, koje je svojevremeno pokojni Dimitri Hvorostovsky proslavio - rekao je Kalajanović.

Zadovoljstvo što je imao priliku da radi orkestraciju za Božićni koncert izrazio je mladi sarajevski kompozitor Toplan.

- Na ovom projektu sam bio angažovan da raspišem orkestracije, odnosno partiture i štimove za pet kompozicija. Iskusio sam vrlo profesionalan odnos u radu, te suradnja i pripreme za koncert protiču u najboljem redu. Nadam se da će se to osjetiti na koncertu. Kada mi je kolega Kalajanović pokazao note ruskih pjesama odmah sam bio oduševljen odabirom pjesama, jer su jako snažne, emotivne i moćne. Pored toga što sam znao da ću se sa užitkom pozabaviti svojim kreativnim doprinosom ovom projektu, uvidio sam da će mi ovaj angažman predstavljati i izazov. To se očituje kroz činjenicu da smo raspolagali samo gudačkim orkestrom i klavirom, koji za razliku od simfonijskog orkestra ima puno manju paletu instrumentalnih boja - naglasio je Toplan.

Predsjednik SKDP “Prosvjeta“, Savo Vlaški, iskoristio je priliku da zahvali brojnim donatorima i sponzorima koji su zaslužni za održavanje koncerta, te je uputio čestitku svim pravoslavnim vjernicima, koji slave Božić.