- Za nas muslimane ramazan je vrijeme nad vremenima, u njemu se duhovno okrepljujemo i rastemo u vjeri, tjelesno se pročišćavamo, porodično se okupljamo i kao zajednica, i kao društvo u cjelini, zbližavamo se i povezujemo - kazao je tom prigodom u svom pozdravnom govoru muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

Dodao je kako su vrijednosti muslimanskog posta jačanje osobnog karaktera te apstiniranje od svega što je ružno i nevaljalo.

- Post je alat koji je propisan da bi čovjek ukrotio svoje strasti i prohtjeva i da bi za trenutak, na mjesec dana, izgradio i popravio sebe, da na sebe gleda drukčijim očima, da bude produhovljeniji, svečaniji, iskreniji i socijalno osjetljiviji i bliži ljudima. Bog dragi je stavio obrede ljudima u obavezu da mu budu sredstvo popravljanja i uspinjanja, i da mu budu utjeha i nada - istaknuo je muftija Dedović.

Pozvao je sve ljude da budu savjesni i odgovorni, svjesni da postoji "konačni, najpravedniji sud koji nas sve čeka".

- Blagdani su prilika da se podsjetimo na univerzalne moralne vrijednosti i vrijednosti zajedničkog života u domovini Bosni i Hercegovini. (…) Neka nam Bog dragi da snage i mudrosti da idemo putem međusobnoga razumijevanja i poštovanja, brinući o svačijem vjerničkom i općeljudskom dostojanstvu - poručio je muftija mostarski.